Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pahor o vjerodostojnosti

'Ratifikacija hrvatskog ugovora je nacionalni interes Slovenije'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski predsjednik Borut Pahor izjavio je u petak da je važno da Slovenija sačuva vjerodostojnost kad je riječ o ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora s Europskom unijom.

'To je nacionalni interes Slovenije, ali se tiče i Hrvatske, te šire međunarodne zajednice pred kojom moramo sačuvati vjerodostojnost', rekao je Pahor u petak u Ljubljani, na konferenciji za novinare na kojoj je komentirao političke prilike u državi, odgovorivši i na nekoliko pitanja koja se tiču odnosa Slovenije i Hrvatske.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kreće već sljedećeg tjedna Janša: Ratifikacija gotova za najviše 30-ak dana Slika nije dostupna S Milanovićem 10.3. Veber: Ratifikacija hrvatskog ugovora ovisi o Janši

Pahor je rekao da je pitanje ratifikacije sada na slovenskoj vladi i parlamentu u kojemu je za to potrebno osigurati dvotrećinsku većinu. On je izrazio nadu da će na razini stručnjaka biti nađeno rješenje za Ljubljansku banku i njezine štediše u Hrvatskoj 'implementacijom' sukcesijskog sporazuma sljednica bivše Jugoslavije, odnosno u tom okviru.

>> Pahor uvjerava da Slovenija neće trebati financijsku pomoć EU

Na pitanje što misli o izjavi premijera Janeza Janše da će o podnesku koji Slovenija Arbitražnom sudu za rješenje graničnog prijepora s Hrvatskom treba podnijeti 11. veljače trebati odlučiti parlament, Pahor je odgovorio da vlada s materijalima za arbitražu treba postupati tako da se ne propuste rokovi, te da je za to kako će s time postupati sama odgovorna.

Slovenska vlada na dvije prethodne sjednice nije, kako se očekivalo, potvrdila tekst i priloge slovenskog podneska za arbitražni sud na kojemu su različiti stručnjaci koje je angažiralo ministarstvo vanjskih poslova radili godinu dana.

Premijer Janša izrazio je u četvrtak stajalište da je u tom materijalu loše pripremljena pozicija koje će granične točke s Hrvatskom pred arbitražom iznijeti kao sporne, da je u tom smislu podnesak 'slabo napravljen domaći rad', ali da će konačnu odluku o tome morati donijeti parlament.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec to je premijerovo mišljenje označio kao pogrešno, navodeći da se Slovenija podneskom i radom stručnjaka za arbitražu dobro pripremila.

Protiv Janšinih kritika na račun podneska, a posebno na način na koji je iznio svoje rezerve, u petak je na konferenciji za novinare prosvjedovala Pozitivna Slovenija (PS), najveća oporbena stranka u parlamentu.

'Janša odluke vezane uz arbitražni postupak pokušava protuzakonito prebaciti na parlament', izjavili su na konferenciji za novinare Janja Klasinc i Roman Jakič, zastupnici te stranke, te istaknuli da ne žele da 'talac koalicijskih obračuna' u samoj vladi postane cijeli parlament.

Vlada je imala godinu dana vremena za davanje eventualnih primjedaba na tekst podneska, a sada odgovornost za moguće kašnjenje u predviđenim rokovima arbitraže želi protuzakonito prebaciti na parlament iako je to isključivo nadležnost vlade, upozorili su zastupnici Pozitivne Slovenije (PS). (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene