Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Istražitelji vjeruju kako je nesreći kumovalo i neiskustvo posada koja je zahtjevnom rutom letjela tek mjesec dana.


Prvi rezultati istrage uzroka pada alžirskog aviona Air Algérie, koji se 24. srpnja srušio u afričkoj državi Mali, pokazali su se zrakoplov sa 118 osoba u samo tri minute sunovratio s visine od 10.000 metara.

Istražitelji vjeruju da je koji se kretao iz Burkine Faso prema Alžiru, uletio u olujno nevrijeme, a da je nesreći vjerojatno kumovalo neiskustvo španjolske posade, čiji su članovi zahtjevnom zračnom rutom iznad Sahare letjeli tek mjesec dana, piše Independent.

Nakon detaljne analize podataka s radara, istražitelji su isključili teroristički napad, no još uvijek nisu sasvim sigurni da na avionu nije bilo nikakvih mehaničkih kvarova koji su mogli pridonijeti katastrofi.

'Pilot je pokušao zaobići oluju, ali se prebrzo vratio na stari kurs. Do pada je došlo dok je pokušavao izvesti ovaj manevar', izjavio je vođa istražiteljskog tima, general Burkine Faso Gilbert Diendéré.
Otkrio je da je zrakoplov tlo dodirnuo u jednom komadu, odnosno da prije pada nije eksplodirao.

Vezani članci Sudar motora i auta Ovo se viđa samo u filmovima! Motociklist za dlaku izbjegao sigurnu smrt, pogledajte ovaj manevar! Policija na autocesti, ilustracija Teška prometna nesreća kod Svete Helene: U sudaru dva teretna vozila poginula jedna osoba

Svih 118 osoba u alžirskom avionu poginulo, nađena crna kutija

'Čini se da je pilot na oluju reagirao prekasno. Trebao je skrenuti barem 10 do 15 kilometara prije nego što je uletio u oluju. Ako se previše približite, onda ostane premalo vremena za skretanje. Ostanete zarobljeni u snažnim zračnim strujama koje vas bacaju gore-dolje', rekao je francuski stručnjak za zrakoplovstvo Gérard Feldzer.

Od raspodanutog i izgorjelog zrakoplova su ostali samo komadići, a identifikacija žrtava trajat će tri do šest mjeseci. Inače, avion koji je pao samo 50 minuta nakon polijetanja iz Burkine Faso bio je u vlasništvu španjolske kompanije Swiftair, dok ga je Air Algérie imao u najmu. Najveći broj poginulih su Francuzi, zbog čega je Francuska preuzela glavnu ulogu u istrazi uzroka pada.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook