Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Eksplodirao u sudaru s tlom

Pad Air Algerie: Neiskusni pilot uletio je u oluju, a avion je u tri minute pao 10.000 metara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istražitelji vjeruju kako je nesreći kumovalo i neiskustvo posada koja je zahtjevnom rutom letjela tek mjesec dana.

Prvi rezultati istrage uzroka pada alžirskog aviona Air Algérie, koji se 24. srpnja srušio u afričkoj državi Mali, pokazali su se zrakoplov sa 118 osoba u samo tri minute sunovratio s visine od 10.000 metara.

Istražitelji vjeruju da je koji se kretao iz Burkine Faso prema Alžiru, uletio u olujno nevrijeme, a da je nesreći vjerojatno kumovalo neiskustvo španjolske posade, čiji su članovi zahtjevnom zračnom rutom iznad Sahare letjeli tek mjesec dana, piše Independent.

Nakon detaljne analize podataka s radara, istražitelji su isključili teroristički napad, no još uvijek nisu sasvim sigurni da na avionu nije bilo nikakvih mehaničkih kvarova koji su mogli pridonijeti katastrofi.

'Pilot je pokušao zaobići oluju, ali se prebrzo vratio na stari kurs. Do pada je došlo dok je pokušavao izvesti ovaj manevar', izjavio je vođa istražiteljskog tima, general Burkine Faso Gilbert Diendéré.
Otkrio je da je zrakoplov tlo dodirnuo u jednom komadu, odnosno da prije pada nije eksplodirao.

Pročitajte i ovo Spašavanje posjetitelja iz žičare u Turskoj Ozlijeđeno deset osoba VIDEO Strašna nesreća na žičari u Turskoj: Jedna osoba poginula, još traje evakuacija zaglavljenih u kabinama Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće

Svih 118 osoba u alžirskom avionu poginulo, nađena crna kutija

'Čini se da je pilot na oluju reagirao prekasno. Trebao je skrenuti barem 10 do 15 kilometara prije nego što je uletio u oluju. Ako se previše približite, onda ostane premalo vremena za skretanje. Ostanete zarobljeni u snažnim zračnim strujama koje vas bacaju gore-dolje', rekao je francuski stručnjak za zrakoplovstvo Gérard Feldzer.

Od raspodanutog i izgorjelog zrakoplova su ostali samo komadići, a identifikacija žrtava trajat će tri do šest mjeseci. Inače, avion koji je pao samo 50 minuta nakon polijetanja iz Burkine Faso bio je u vlasništvu španjolske kompanije Swiftair, dok ga je Air Algérie imao u najmu. Najveći broj poginulih su Francuzi, zbog čega je Francuska preuzela glavnu ulogu u istrazi uzroka pada.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene