Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Samo najbolji prolaze

PANIKA, VRISKA I DIM Pogledajte kako izgleda 'hardcore' obuka budućih stjuardesa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako izgleda obuka budućih stjuardesa otkrio je naš suradnik Romeo Ibrišević, koji je posjetio jedan od najsuvremenijih centara za obuku posade aviona u Istanbulu.

Odmah nakon što je avion poletio osjetio se miris paljevine. Putnike je uhvatila panika, nastala je vriska. Dim je nemilice sukljao i za manje od minute ispunio cijeli zrakoplov. Čulo se samo brujanje jakih avionskih motora, a vidljivost u avionu bila je manja od metra.

Pročitajte i ovo Obuka ročnika I obvezni vojni rok Odabrana četiri centra za vojnu obuku: U godinu dana mogli bi osposobiti 15.000 ročnika Mjesto pokušaja napada u Istanbulu oglasio se ministar Teroristički napad u Istanbulu: Zapucali na policajce ispred suda, ranjeno šestero ljudi

Bilo je potrebno više od dvije minute da mlado kabinsko osoblje otkrije gdje i zašto suklja dim. Predugo je to vrijeme za sigurnost putnika i članova posade. Tek kad vrijeme detekcije padne ispod minute mlade djevojke i mladići moći će dobiti dozvolu za nastavak školovanja i posao u Turkish Airlinesu.

Naš reporter imao je priliku sudjelovati u jednoj takvoj vježbi u trening centru za posadu Turkish Airlines, tik uz aerodrom Kemal Ataturk u Istambulu. Vježbe novog osoblja traju svakog tjedna po 42 sata i samo najbolji prolaze.

U tom centru, jednom od najbolje opremljenih u svijetu, vježbaju i posade drugih avionskih kompanija. Posebna specijalnost treninga odnosi se na simulatore koji služe budućim pilotima u obuci za letove na različitim tipovima aviona, od kojih je najnoviji simulator za avion Boeing 737-800.

Simulator je razvijen na bazi najsavršenije tehnologije koja vjerno prikazuje sve uvjete letenja i na taj način priprema letačko osoblje na sve situacije kako leta tako i svih najjednostavnijih i najtežih uvjeta pri polijetanju i slijetanju zrakoplova.

Tek nakon što se savladaju svi i najsitniji detalji obuke pilot i koplot mogu se otisnuti i krenuti upravljati avionom koji njihovim putnicima mora osigurati što udobniji i sigurniji let. Nakon što je slovenski kapetan Robert Brumen sigurno "prizemljio" simulator završio je još jedan naporan dan u životu budućih stjuardesa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene