Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nije bio potres, nisu se urušili zidovi, nije bilo krađe blaga ili optužba za pronevjeru protiv bivših menadžera. Prošli tjedan, prvi put nakon dugo vremena, novinari su imali priliku objaviti dobru vijest iz Pompeja.


Dobre vijesti u pravilu rijetko završavaju na naslovnicama. Pompeji, arheološka dragocjenost s popisa Svjetske baštine UNESCO-a s lošim se vijestima bori godinama, ali je prošloga tjedna napokon bilo razloga za proslavu.

Vezani članci Šest mjeseci nakon snažnog potresa u Zagrebu - 2 Plenković uz pomoć EU-a obećava "kvalitetnu i održivu" obnovu od potresa Šteta od potresa koji je 22. ožujka pogodio Zagreb i okolicu Prvih 89 milijuna eura iz Bruxellesa za obnovu Zagreba je već isplaćeno, uskoro bi trebalo stići mnogo više

Vila tajni, koja sadrži neke od najraskošnijih fresaka u tom drevnom talijanskom gradu, otvorena je nakon dvije godine restauratorskih radova.

"Danas u Pompejima okrećemo novu stranicu", rekao je talijanski ministar kulture Dario Franceschini presijecajući crvenu vrpcu, a restauratori su se ponosno smješkali.

Obnova je, među ostalim počela i zato što se moderni potporanj koji je podupirao krov 2000 godina stare vile urušio nakon obilne kiše prije tri godine.

Prošlo je 10 godina od jedne od najvećih prirodnih katastrofa

Pompeji su uništeni 79. godine u erupciji obližnjeg Vezuva. Grad su prekrili metri lave i pepela koji su usmrtili sve njegove stanovnike, ali veći dio vrijednih predmeta i građevina održali u dobrom stanju.

Vila tajni nije jedino zdanje koje se obnavlja. U sklopu projekta Grande Progetto Pompeii restaurira se 15 objekata od kojih su dva završena.

Europska unija i Italija zajednički financiraju obnovu sa 105 milijuna eura. Talijansko ministarstvo kulture namjerava aplicirati za dodatna sredstva iz Bruxellesa kad se inicijalni projekt privede kraju u prosincu 2015.

"Pompeji su uglavnom povezani sa stvarima koje ne funkcioniraju, ali stvari se mijenjaju", rekao je Franceschini.

Privatni sponzori

UNESCO je pohvalio dosad postignut napredak u drevnom gradu podno Vezuva, kaže talijanski ministar citirajući nedavno izvješće UN-ove organizacije o "opipljivim i značajnim poboljšanjima". Zbog toga je i povučena prijetnja da će Pompeji biti uklonjeni s popisa svjetske baštine.

Iako je "drugo uništenje" Pompeja barem zasad spriječeno, još nije sve u redu, što priznaje i resorni ministar. "Ako netko pita - Je li sve spremno?, mi odgovaramo - ne. Ali ako netko pita radimo li na tome, ponosno odgovaramo - da", kaže Franceschini.

Italija je šest godina u financijskoj krizi i kulturni projekti nisu prioritet. Pompeji se kontinuirano povezuju s lošim upravljanjem, čak i s mafijom, kao i s vandalizmom i krađama.

Nedavno su talijanske vlasti zaplijenile 5,8 milijuna eura vrijednu imovinu Marcella Fiorija, bivšeg upravitelja Pompeja. On i još devetorica optuženi su za pronevjeru državnog novca namijenjenog očuvanju te baštine.

Drugi su problem atmosferski uvjeti koji zidove čine poroznima i dovode do urušavanja, kaže arheolog Antonio Verone.

Urušavanje zidova i krovova dugo je vremena "sastavni dio" Pompeja, govori. "Naravno, možete potrošiti milijun eura za obnovu jedne kuće. Ali ostaje vam još 1499 drugih koje treba obnoviti", nastavlja Verone. "Za to nema novca ni ljudi. Kriza je".

Talijanska vlada u očaju pokušava privući privatne sponzore, poput onih koji su financirali obnovu Koloseuma. Nedavno je tako i kuća visoke mode Fendi platila obnovu Fontane di Trevi i zauzvrat dobila istaknuto reklamno mjesto u Rimu.

"Ima interesa za Pompeje, ali još ništa konkretno", kaže Franceschini.

Negativni naslovi vezani uz Pompeje barem nisu odvukli turiste. Lani je grad posjetilo 2,6 milijuna turista, 200 tisuća više nego godinu prije. To Pompeje čini drugom najpopularnijom turističkom atrakcijom u Italiji, zemlji s najviše lokacija na popisu svjetske baštine UNESCO-a.

Prvi i nenadmašan je, naravno, Rim. Vječni Grad godišnje privlači od sedam do deset milijuna turista. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook