Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Moguća kupovina zemlje na susjednom otoku

Otočna država Kiribati sele stanovništvo na Fidži

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stanovništvu otočne države Kiribatija prijeti podizanje razine mora zbog globalnog zatopljenja.

Vlasti Kiribatija razmatraju kupovinu zemlje na Fidžiju kako bi preselili stanovništvo kojem prijeti podizanje razine mora.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sudbina Atlantide Otočje kojem prijeti nestanak... Slika nije dostupna Totalno potonuće 'Naš će otok nestati za 60 godina'

Kiribati je površinom malena otočna država koja se nalazi usred širokog prostranstva Tihog oceana između Australije i Havaja. Prostire se na 32 koraljna atola, od kojih neki već nestaju pod površinom oceana zbog podizanja razine mora. Nijedan od atola ne uzdiže se iznad morske površine više od nekoliko metara.

Kiribatski predsjednik Anote Tong objavio je da je u pregovorima s vladom Fidžija o kupovini zemlje na Vanua Levu, drugom najvećem fidžijskom otoku. Tong naglašava kako je to posljednja opcija za spas 100 tisuća stanovnika Kiribatija.

Tong kaže da se svaki dan bore protiv klimatskih promjena, ali znaju da je to bitka koju će, prije ili kasnije, njegova zemlja nesumnjivo izgubiti. Međutim, preseljenje cijele populacije na Fidži, udaljen više od 2000 kilometara, bio bi monumentalan pothvat.

Kiribatski dužnosnici nadaju se da će mnogim stanovnicima biti dopušteno da se smjeste na drugim otocima zapadnog Pacifika, uključujući Australiju i Novi Zeland. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene