Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nisu ih pronašli

Nemoguća misija: Otkriveni detalji neuspješnog spašavanja taoca iz Sirije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Procurili su detalji tajne misije neuspjelog spašavanja dva pogubljena Amerikanca u Siriji - Jamesa Foley-a i Stevena Sotloffa.

U lipnju, dva tima agenata FBI-a putovali su na dvije različite lokacije u Europi kako bi razgovarali s dvojicom muškaraca, koji su bili zatvorenici Islamske države. Oba bivša zarobljenika bila su zatočena na sjeveru Sirije, piše The New Yorker.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Na slobodi nakon 2 godine ČETIRI MUŠKARCA IZ EUROPE U RALJAMA ISLAMSKE DRŽAVE 'Igrali smo 'igru preživljavanja' kako ne bi izgubili razum' Slika nije dostupna Brutalna ubojstva Salopek je deveti državljanin Zapada kojeg je IS dekapitirao

Nekoliko je Amerikanaca nestalo u Siriji od 2012. godine, uključujući i novinara Jamesa Foleya te Stevena Sotloffa, oba u kolovozu pogubljena pred kamerama.

Agenti su se nadali da će im bivši zarobljenici s kojima su razgovarali pomoći u pronalasku nestalih Amerikanaca.

Jedan od bivših zatočenika opisao je jednokatnu zgradu u kojoj su ih držali zatočene u Siriji. Bila je u blizini kompleksa i naftnog postrojenja u blizini Raqqe, gradu na sjeveru Sirije, prozvanog i glavnim gradom IS-a.

Zračni napadi: SAD bombardirao položaje militanata Islamske države

Postojala je dnevna rutina čuvara zarobljenika. Jedan je čuvar imao britanski naglasak, trojicu koja su rođena u Britaniji, zvali su Beatles.

U istoj zgradi čuvani su Foley i Sotloff te su bili podvrgnuti čestom fizičkom nasilju. Agenti FBI-a iz razgovora s bivšim zarobljenicima mogli su napraviti tlocrt zatvora. Tako su znali gdje su zatvorenici spavali, gdje su bili toaleti čuvara... Te su informacije proslijedili u Washington.

NSA je u suradnji s drugim agencijama, dugo pokušavala identificirati zgradu koju su opisali bivši zarobljenici. Uspjeli su zahvaljujući satelitskom nadzoru tog područja. Međutim, sve je to dugo trajalo i nije više bilo poznato jesu li zarobljenici i dalje u istoj zgradi.

U iščekivanju moguće misije spašavanja, Delta Force zaputila se u vojnu bazu u blizini Sirtije. 3. srpnja, nešto iza 2 sata ujutro po lokalnom vremenu, nekoliko helikoptera Black Hawk napustilo je bazu.

U nekim su se helikopterima nalazili pripadnici Delat Forcea. U pratnji su išle i letjelice u kojima su rakete i drugo oružje (Direct Action Penetrators). Prešli su sirijski granicu i došli iznad Raqqe.

Dok su se helikopteri približavali meti, operaciji su se pridružila i dva naoružana Predator drona. Operativci Delte iskrcani su na tlo, a tada je započela pucnjava. Dva borca ISIS-a su ubijena. Pretražena je kuća u kojoj su čuvani zarobljenici, ali Foley i Sotloff nisu pronađeni.

Kuća je bila baš onakva kako su je opisali bivši zarobljenici. Operativci Delte bili su uvjereni da su Foley i Sotloff bili ondje. Tražili su lažne zidove i druga skrivena mjesta. Pri tome su uzeli predmete za koje su smatrali da bi mogli biti forenzični dokazi. Pretraga objekta trajala je oko sat vremena, ali zarobljenike koje su tražili, nisu pronašli.

U jednom trenutku u nogu je ranjen pilot helikoptera. Do zore su operativci već bili izvan Sirije.

O svemu je izvješten američki predsjednik Barack Obama.

Pokušaj da se ovi taoci izvedu iz sirijskog zarobljeništva trebalo je imati dvostruku namjenu: Prva je da se oslobode zarobljeni Amerikance, a druga da se ISIS-u pošalje poruka da Amerikanci to mogu, zaključuje neimenovani sugovornik The New Yorkera.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene