Obavijesti Video Pretražite Navigacija
akcija vojske

"Nemojte me ubiti!" Spašeno četvero talaca, među njima i djevojka sa snimke koja je šokirala svijet

Iz središnje Gaze zajedničkom akcijom sigurnosnih službi i izraelske policije spašeno je četvero talaca koji su u rukama Hamasa završili 7. listopada 2023. kada su oteti sa glazbenog festivala Nova.

Izraelska vojska objavila je kako je četvero talaca, koji su oteti 7. listopada na Nova festivalu, spašeno. Oslobođeni su Noa Argamani (25), Almog Meir Jan (21), Andrei Kozlov (27) i Shlomi Ziv (40).

Spašeni su tijekom akcije u kojoj su zajedničkim snagama sudjelovale izraelske sigurnosne službe i policija, a locirani su u Nuseiratu u središnjem dijelu Gaze.

Na platformi X objavljene su fotografije i snimke susreta Noe Argamani s ocem nakon osam mjeseci zatočeništva. 

Noa Argamani djevojka je koju su pripadnici Hamasa oteli na motoru, a snimka u kojoj ju razdvajaju od njezinog dečka i na kojoj moli za milost obišla je svijet.

Objavljeno je da su svi oslobođeni taoci u dobrom fizičkom stanju, no primljeni su u Sheba Tel-HaShomer medicinski centar radi dodatnih pretraga. Ministarstvo zdravstva u Gazi koje je pod vodstvom Hamasa objavilo je da su tijekom izraelske akcije ranjeni i ubijeni deseci ljudi, među kojima je bilo i djece. Osoblje bolnice Al-Aqsa, tvrde, bori se kako bi zaprimilo sve ozlijeđene, piše BBC.

Odgođena izjava ministra

Nakon osmomjesečnog rata u Gazi i Hamasova krvavog napada 7. listopada, 116 od oko 250 talaca koje su oteli militanti, po izraelskim se informacijama i dalje nalazi u palestinskoj enklavi. Od njih 250 vlasti su ih najmanje 40 u odsutnosti proglasile mrtvima.

Ministar izraelskoga ratnog kabineta Benny Gantz odgodio je izjavu koju je trebao dati kasnije u subotu. Politički komentatori vodećih izraelskih listova kažu da se očekuje Gantzova vijest o ostavci na funkciju u vladi premijera Benjamina Netanyahua.

Prošli mjesec je Gantz zaprijetio Netanyahuu napuštanjem vlade ne iznese li premijer postratni plan za Pojas Gaze do 8. lipnja. Uz njega bi, u tom slučaju i ostali članovi njegove stranke desnog centra, Nacionalne unije napustili vladu.

No nakon vijesti da su izraelske snage spasile četvero izraelskih talaca iz Gaze, ministrovi glasnogovornici su kazali da je njegova izjava odgođena. Nisu naveli novo vrijeme njegova obraćanja javnosti.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene