Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Počelo je

Zračni napadi: SAD bombardirao položaje militanata Islamske države

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SAD su izvele zračne napade u blizini brane Hadita u Iraku, na području koje je trenutačno u rukama militanata Islamske države (IS).

Američki vojni dužnosnik potvrdio je da su vojne snage SAD-a izvele niz zračnih napada na području brane Hadita, koje se nalazi u rukama islamističkih pobunjenika, javlja Reuters.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tisuće evakuiranih Pukla brana na rijeci Ural, potopljeno 4000 kuća, u tijeku evakuacija Pogođena brana u Ukrajini nekoliko regija bez struje VIDEO Rusi pogodili najveću branu u Ukrajini! Ispalili 150 projektila i dronova, vatra i dim sukljaju na sve strane

Ovo je prva ofenziva Washingtona u zapadnoj iračkoj pokrajini Anbaru otkako je pokrenuo zračne udare na snage Islamske države na sjeveru Iraka u kolovozu.

'Na zahtjev iračke Vlade, američka je vojska danas provela koordinirane zračne udare protiv terorista Islamske države i Levanta (ISIL) u blizini brane Haditha u pokrajini Anbaru', rekao je glasnogovornik Pentagona John Kirby.

 

 

'Proveli smo te udare kako bi spriječili da teroristi i dalje predstavljaju prijetnju sigurnosti brane koja ostaje pod kontrolom iračkih snaga sigurnosti uz potporu sunitskih plemena', kazao je Kirby.

Hadita je druga najveća iračka brana i nalazi se na zapadu zemlje, u provinciji Anbar. Još uviejk je u iračkim rukama, ali pobunjenici su se opasno približili samoj brani.

Amerikanci su od početka kolovoza na pripadnike IS-a, izveli više od 130 napada. Borci Islamske države targetiraju brojne brane u Iraku, a u njihovim je rukama brana u Faludži i Mosulu.

Kada su zatvorili branu u Faludži, mnogi su stanovnici ostali bez vode i bili su prisiljeni napustiti svoje domove, a zbog nedostatka vode na tom području, obustavljeno je i nekoliko vojnih operacija iračkih snaga, javlja BBC.

Pripadnici Islamske države, također kontroliraju i nekoliko većih polja nafte i plina na području Iraka i Sirije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene