Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Nakon više od 150 godina

Srce sačuvano u staklenci konjaka otkrilo tajnu smrti slavnog glazbenika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici su proučili srce poljskog pijanista i skladatelja Fredrica Chopina kako bi otkrili uzrok njegove smrti koja se dogodila prije više od 170 godina.

Chopin, koje je s 39 godina umro 1849., je, smatraju znanstvenici, patio od perikarditisa, rijetke komplikacije kronične tuberkuloze. Nova studija posljednja je u nizu znanstvenih projekata koji proučavaju oboljenje i eventualnu smrt glazbenika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tuga na estradi Slika nije dostupna Enniu Morriconeu Oscar za životno djelo

Drugi znanstvenici tvrde da bi mogući uzrok smrti mogla biti nasljedna bolest cistična fibroza, te rijetki genetski poremećaj koji uzrokuje podložnost infekciji pluća.

Međutim, izvještava Independent, kada su znanstvenici proučili staklenku u kojoj je Chopinovo srce, koje je bilo čuvano u staklenci konjaka u poljskoj crkvi, otkrili su da je bilo pokriveno tankim slojem bijelog vlaknastog materijala.

Vođa tima znanstvenika, profesor Michael Witt s Poljske akademije znanosti, rekao je: "Nismo otvorili staklenku. Međutim, možemo reći da je Chopin vjerojatno patio od tuberkuloze te da su komplikacije uzrokovane perikarditisom uzrok smrti."

Ovaj tim je prvi koji je od 1945. proučavao Chopinovo srce, te je otkrio da je srce još uvijek "savršeno zatvoreno u staklenci".

"Neki ljudi još uvijek žele otvoriti staklenku kako bi uzeli uzorke i obavili DNA testove i potvrdili svoju tvrdnju da je Chopin patio od nekog genetskog poremećaja", rekao je Witt.

"To bi bilo pogrešno. Moglo bi uništiti srce i, u svakom slučaju, mislim da sada znamo što je ubilo Chopina."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene