Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tekst izazvao buru

Otkrivena pozadina Putinova članka u New York Timesu: Koliko je plaćen?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
New York Times je u posebnom članku pojasnio kako je uopće došlo do objave teksta Vladimira Putina u jednom od vodećih američkih dnevnih listova.

Komentar koji je ruski predsjednik Vladimir Putin napisao za današnje izdanje New York Timesa izazvao je burne reakcije diljem Amerike. Dijelom je to zbog samog sadržaja, koji je vezan uz situaciju oko Sirije, a dijelom i zbog činjenice da se ne događa često da vođa najvećeg američkog suparnika piše članke za jedan od vodećih američkih dnevnih listova.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prihvaća ruski plan Asad osobno potvrdio: Imamo kemijsko oružje i predat ćemo ga Slika nije dostupna Komentar za NY Times Putinovo UPOZORENJE Washingtonu!

Sam New York Times je u posebnom članku svoje 'javne urednice' Margaret Sullivan, koja u ime čitatelja kroz svoje kolumne i blog vodi računa o novinarskoj etici i funkcioniranju redakcije NYT-a, pojasnio kako je uopće došlo do Putinova angažmana.

>> Putinovo UPOZORENJE Washingtonu!

Jedan je čitatelj Sullivan pitao je li Putin samo tako nazvao urednika komentara u NYT-u i rekao mu 'Hej, biste li htjeli da vam napišem 800 riječi o vama, nama i Siriji? Gotov sam do srijede navečer, nema žurbe, što se mene tiče možete me platiti po cijeni za koju pišu drugi komentatori.'

Sullivan odgovara da nije bilo baš tako, ali da nije bilo ni pretjerano daleko od toga. 'U Timesov odjel za komentare tijekom srijede je stigao zahtjev jedne američke tvrtke za odnose s javnošću, koja predstavlja gospodina Putina i koja je u njegovo ime ponudila tekst. Istoga je dana glasnogovornik gospodina Putina tijekom intervjua o Siriji šefu Timesova dopisništva u Moskvi Stevenu Leeju Myersu spomenuo da je članak u pripremi', piše Sullivan.

Dobro napisan i dobro argumentiran tekst

Urednik komentara u NYT-u Andrew Rosenthal odlučio je pregledati tekst i vrlo ga je brzo odlučio objaviti. Na Timesovoj web stranici pojavio se već u srijedu navečer.

'Mislim da je dobro napisan, dobro argumentiran. S mnogim se iznesenim stavovima ne slažem, ali to nije važno. Sirija je velika priča, a Putin u njoj igra jednu od glavnih uloga tako da njegov tekst ima veliku vrijednost', rekao je Rosenthal.

Koja je svrha novinskih komentara?

Na kritiku jednog čitatelja koji je 'zgrožen' jer je NYT 'pomogao starom neprijatelju Sjedinjenih Država', Rosenthal odmahuje rukom i tvrdi da nečije ideološko polazište ne igra presudnu ulogu u odluci čiji će komentar biti objavljen u novinama. Napominje i da svrha komentara nije pomaganje ili odmaganje američkim vlastima, već predstavljanje različitih zanimljivih gledišta, od kojih će barem neka biti suprotna od gledišta samog NYT-ovog uredništva.

Rosenthal kaže da Times komentare šefova država ne objavljuje često dijelom iz razloga što oni sami znaju kako i bez utjecajnih dnevnih novina doprijeti do javnosti. No, u slučaju s Putinovim tekstom situacija je bila drugačija jer 'svi sada žele čuti njegovo mišljenje', a sam članak je bio 'fascinantan i detaljan' te pun novih informacija.

Je li Putin za komentar plaćen i koliko?

Ipak, Rosenthal priznaje da ne može sa sigurnošću potvrditi da je članak napisao Putin osobno. 'Nikad se ne zna s javnim dužnosnicima, jer oni obično imaju ljude koji im pišu govore i vode računa o drugim načinima komunikacije', kaže i dodaje da je članak koji je stigao u redakciju napisan na besprijekornom engleskom.

Javna urednica Margaret Sullivan na kraju svog teksta otkriva i da Putin za svoj komentar neće biti plaćen.

Inače, Putinu je ovo bio drugi tekst objavljen u NYT-u - prvi je napisao 1999., a tema je bila situacija u Čečeniji.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene