Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcijama iz svijeta pridružila se i RH

Svijet ogorčen ‘sramotnom’ presudom Suu Kyi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska unija, Velika Britanija, Francuska i mirovni aktivisti diljem svijeta osudili su presudu oporbenoj čelnici u Mianmaru Aung San Suu Kyi kao ‘nepravednu, sramotnu i brutalnu’ te zatražili uvođenje oštrijih sankcija protiv vojnoga režima u toj azijskoj zemlji.

Reuters prenosi izjavu švedskog predsjedništva EU-a koje je naajvilo da će pooštriti sankcije vojnoj hunti zbog ‘nepravedne’ presude prodemokratske oporbene čelnice. ‘EU osuđuje presudu protiv Aung San Suu Kyi, čelnice Nacionalne lige za demokraciju i dobitnice Nobelove nagrade za mir, te nepravedno suđenje protiv nje’, stoji u izjavi švedskog predsjedništva. ‘EU će odgovoriti dodatnim ciljanim mjerama protiv odgovornih za tu presudu. Nadalje, EU će ojačati restriktivne mjere protiv režima u Mianmaru, uključujući njegove gospodarske interese’, dodaje se u izjavi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dobila kućni pritvor Kućni pritvor: Aung San Suu Kyi proglašena krivom Slika nije dostupna Dopustila posjet Amerikancu Počelo suđenje Aung San Suu Kyi

'Brutalno i nepravedno'

Reakcije iz svijeta oštro osuđuju presudu mianmarskoj oprorbenoj čelnici, a prosvjedu se pridružilo i hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy također se zauzima za dodatne sankcije Mianmaru i presudu protiv Suu Kyi ocijenjuje ‘brutalnom i nepravednom’. U priopćenju Sarkozyeva ureda navodi se da je Suu Kyi žrtva političkog suđenja kojemu je cilj spriječiti njezinu borbu za demokratsku i slobodnu državu. ‘Vlasti u Mianmaru pokazale su ovom presudom ignorantski odnos prema porukama međunarodne zajednice’, ističe se u priopćenju.

>> Kućni pritvor: Aung San Suu Kyi proglašena krivom

'Odbacuju standarde vladavine prava'

Osudama se priključio i britanski premijer Gordon Brown koji je izjavio da je ‘tužan i ljutit’ zbog presude koja je rezultat ‘sramotnog suđenja’, prenosi dpa. U oštro intoniranom priopćenju, Brown kaže kako je presuda dokaz da je vojni režim ‘odlučan djelovati na način koji potpuno odbacuje standarde vladavine prava’. Izbori, zakazani za 2010., neće biti ‘pošteni i legitimni’ ako u njima ne sudjeluje Suu Kyi, istaknuo je britanski premijer.

'Hunta je želi udaljiti od izbora'

Norveški ministar vanjskih poslova Jonas Gahr Stoere kritizirao je presudu mianmarskoj oporbenoj čelnici. ‘Osamnaest mjeseci kućnog pritvora za Aung San Suu Kyi, jer ju hunta želi udaljiti od izbora, to je neprihvatljivo’, piše Stoere te dodaje da je potrebno nastaviti pritisak. U priopćenju kojeg je kasnije izdalo njegovo ministarstvo Stoere je naglasio da je sada važno da međunarodna zajednica reagira na tu presudu. I organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International osudila je presudu Aung San Suu Kyi.

'Politička i pravosudna maškarada'

‘Njezino uhićenje, proces koji se protiv nje vodi i presuda su politička i pravosudna maškarada’, ocijenila je glavna tajnica organizacije Irene Khan u priopćenju. Njemačka novinska dpa agencija navodi da su se deseci prodemokratskih aktivista okupili pred veleposlanstvom Mianmara na Filipinima prosvjedujući protiv ‘nepoštene i neutemeljene presude’. Glasnogovornik Koalicije za slobodnu Burmu Egoy Bans upozorio je da bi se vojna hunta mogla suočiti s pobunom, nalik onoj iz 2007. kada je više od 100.000 ljudi, predvođenih budističkim redovnicima, prosvjedovalo u Yangonu. ‘Aung San Suu Kyi je nada za demokraciju u Mianmaru. Osuda za zločin koji nije počinila zapravo je ubojstvo te nade’, istaknuo je Bans, prenosi dpa.

Hrvatska osuđuje 'nepoštenu i neutemeljenu' presudu Suu Kyi

Hrvatska osuđuje nepoštenu i neutemeljenu presudu čelnici mianmarske Nacionalne lige za demokraciju i dobitnici Nobelove nagrade za mir Daw Aung San Suu Kyi, priopćilo je u utorak Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI). Hrvatska se tako pridružila izjavi švedskog predsjedništva EU-a i osudi koju je taj potez vojne hunte u Mianmaru izazvao u članicama EU-a. U MVPEI-u ističu da se vojni režim oglušio na dosadašnje prosvjede zbog zatvaranja oporbene čelnice te je ignorirao zahtjeve UN-a, EU-a i nekih članica ASEAN-a za njezino puštanje na slobodu. Na Zrinjevcu smatraju da će presuda kojom se Daw Aung San Suu Kyi osuđuje na osamnaest mjeseci kućnog pritvora onemogućiti njezino sudjelovanje na izborima 2010. godine, čime bi nedvojbeno bila ugrožena njihova legitimnost. EU je najavila zaoštravanje već postojećih sankcija protiv mianmarskog vojnog režima, ali i intenzivniji angažman i suradnju s azijskim partnerima u pokušaju oslobađanja Suu Kyi i ostalih političkih zatvorenika u Mianmaru, stoji u priopćenju MVPEI-a. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene