Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobila kućni pritvor

Kućni pritvor: Aung San Suu Kyi proglašena krivom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sud u Mianmaru proglasio je krivom oporbenu čelnicu Aung San Suu Kyi i osudio je na 18 mjeseci pritvora zbog kršenja zakona o sigurnosti.

Presuda će zasigurno razljutiti Zapad i produbiti izolaciju Mianmara, piše Reuters. Sud ju je osudio na tri godine zatvora, ali smanjio kaznu na godinu i pol nakon naredbi militarne vlade koja smatra da bi 63-godišnja Aung San Kyi kaznu trebala služiti u kućnom pritvoru. Mjanmarska oporba tvrdi da vojna hunta na taj način želi spriječiti njezino sudjelovanje na izborima sljedeće godine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dopustila posjet Amerikancu Počelo suđenje Aung San Suu Kyi Slika nije dostupna Mianmar: Izaslanik UN-a sastao se s Aung San Suu Kyi

>> Svijet ogorčen ‘sramotnom’ presudom Suu Kyi

>> Suu Kyi je ‘skrivala’ Amerikanca u svom domu

Ona je optužena za kršenje odredbi kućnog pritvora zbog bizarnog slučaja. Jedan je Amerikanac prije tri mjeseca preplivao jezero pokraj njezinog imanja i ondje tajno proveo dva dana prije nego što je uhićen. Suu Kyi ga je navodno odmah zamolila da ode, ali je iscrpljenom čovjeku ipak pružila utočište. Mjanmarskoj vojnoj hunti to je bilo dovoljno za podizanje nove optužnice. Suđenje je izazvalo lavinu međunarodnih osuda i diplomatski pritisak. Suu Kyi je vojna hunta, unatoč uvjerljivoj izbornoj pobjedi 1990. spriječila u preuzimanju vlasti. Od tada je ikona mianmarske borbe za demokraciju u pritvoru ili zatvoru provela više od 13 godina.

U2 za Suu Kyi

Amerikancu Johnu Yettawu određena je kazna od sedam godina zatvora i prisilnog rada: tri godine zbog kršenja zakona o sigurnosti, tri godine zbog kršenja zakona o imigraciji i jednu godinu zbog nedopuštenog plivanja u jezeru Jangona. Malezijski ministar vanjskih poslova pozvao je na održavanje hitnog sastanka Aseana (Udruženja jugoistočne Azije) nakon izricanja presude Aung San Suu Kyi. Nakon pjesme 'Pride' na jučerašnjem koncertu u Zagrebu članovi irske grupe U2 rekli su da posvećuju nekoliko pjesama Aung San Suu Kyi napomenuvši kako se danas očekuje njezina presuda.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene