Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Parlament o osiguranju Berlusconija

'Osiguranje Berlusconija puno ozbiljnih propusta'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U osiguranju talijanskog premijera, kojega je u Milanu fizički napao neuravnotežen čovjek, postoje ozbiljni propusti, rekao je talijanski zastupnik.

Carmelo Briguglio, potpredsjednik parlamentarnog odbora za kontrolu tajnih službi, ocijenio je da napad na premijera počinjen u nedjelju navečer u Milanu 'dokazuje da je sustav zaštite predsjednika vlade neprimjeren i s ozbiljnim propustima', prenijela je agencija Ansa. Odbor će 'zasjedati i pomno raspraviti to pitanje', rekao je Briguglio i upozorio da se lako moglo dogoditi da premijer ne bude samo napadnut, već i ubijen. Silvio Berlusconi zbrinut je u bolnici San Raffaele u Milanu, pošto ga je maketom milanske katedrale posred lica udario 42-godišnjak koji se desetak godina liječi od mentalnih poremećaja.

Pročitajte i ovo Pomahnitali medvjed u Slovačkoj, ilustracija Harao ulicama grada Slovačke vlasti podigle dronove kako bi ubile pomahnitalog medvjeda: Ozlijedio je 10-godišnju djevojčicu i još četvero ljudi Policija u Vukovaru, ilustracija Podignuta optužnica Optuženi napadači na skupinu djece u Vukovaru: Za četvoricu se traži produljenje istražnog zatvora, za petog mjera opreza, a šesti je u bijegu

>> VIDEO: Berlusconi će se od napada oporavljati tjednima

Briguglio je i prije upozorio na problem manjkavog osiguranja, rekao je aludirajući na fotografije Berlusconija i njegovih gostiju u društvu golih žena, koje su u 2008. snimljene u premijerovoj rezidenciji na Sardiniji, što pokazuje da se vili lako moglo prići. Talijanski tisak ukazuje na dva velika propusta u sustavu zaštite. Prvi je taj što se napadač uopće mogao približiti premijeru, a druga je pogreška što premijer nije odmah bio evakuiran poslije napada. Tisak se napose obrušio na "ozračje mržnje" u Italiji.

Il Giornale (desnica), dnevnik obitelji Berlusconi, piše da je napadač 'luđak', ali 'moralni naručitelji poznati su i među pojedinim političarima desnog centra' i nije slučajno što se napad 'dogodio baš danas i što je meta baš Berlusconi'. Glasila ljevice jednako osuđuju napade, pa La Repubblica u napadu vidi dokaz 'srozavanja političke klime u Italiji' i poziva sve 'prijatelje i neprijatelje, pristaše i protivnike na solidarnost' s premijerom. La Corriere della Sera (centar) upozorava na 'zatrovano ozračje' i piše da je 'politička mržnja čudovište koje je teško obuzdati kad se jednom pusti s lanca'. 'Vrijeme je da kažemo: sad je dosta!', piše Il Messagero (centar), a La Stampa (centar) poziva sve političare, uključujući i Berlusconija 'da smire ton te da mišljenja suprotstavljaju na civiliziraniji način, poštujući pritom protivnika'. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene