Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Osiguranje američkog veleposlanstva u Kabulu, u Afganistanu, nalazi se pod povećalom State Departmenta, zbog optužbi za nedolično ponašanje i seksualne prekršaje.


Ukoliko američka vlada utvrdi da je osoblje koje radi na osiguranju uistinu krivo za te navode i optužbe, moglo bi ukinuti multimilijunski ugovor s privatnom tvrtkom ArmorGroup, čiji ljudi osiguravaju to veleposlanstvo.

Vezani članci Vojska, ilustracija Hrvatske vojnike u Kabulu izgrebao pas, zbog sumnje u bjesnoću sve ih cijepili Napad u Kabulu (Foto: AFP) - 1 Krvavi napad u Kabulu: Eksplodirao traktor nakrcan eksplozivom, ubijeno 16 civila

Optužbe je iznijela nezavisna promatračka grupa, navodeći kako je osiguranje veleposlanstva odgovorno za prijetnje, zastrašivanje te su prikazali i fotografije raznih pripadnika osiguranja u polugolom izdanju, na zabavama gdje su prekomjerno konzumirali alkohol. Grupa navodi kako su u prostorije osiguranja veleposlanstva barem jedanput dovedene prostitutke, što za američku vladu predstavlja ozbiljno kršenje sigurnosnih mjera i discipline.

'Očekujemo brzu i efektivnu akciju, nakon što se provede istraga', rekao je glasnogovornik State Departmenta Ian C. Kelly. 'U Kabulu su se očito događale neke stvari kojih nismo bili svjesni, no iskreno mislim kako smo trebali znati za to', dodao je Kelly. Ugovor tvrtke ArmorGroup tako je ozbiljno doveden u pitanje, a Danielle Brown, šefica nadzornog ureda američke vlade, smatra kako bi se ovim pitanjem trebao pozabaviti Kongres, a ne State Department.

 Nadzorna komisija istragu provodi analizirajući razne dokumente, fotografije i e-mailove djelatnika tvrtke ArmorGroup, a obavili su i razgovore s djelatnicima osiguranja veleposlanstva u Kabulu. Jedan od e-mailova pripadnika osiguranja opisuje događaje iz Camp Sullivana, u kojem se opisuju scene zlostavljanja te uriniranja po ljudima, uz upućivanje prijetnji istima. Brown, koja State Department nazive 'jednakim partnerom u problemu', krivi ih za za loš nadzor privatnih tvrtki pod državnim ugovorima.