Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skandal u State Departmentu

VIDEO: Veleposlanstvo SAD-a potresa seks skandal

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osiguranje američkog veleposlanstva u Kabulu, u Afganistanu, nalazi se pod povećalom State Departmenta, zbog optužbi za nedolično ponašanje i seksualne prekršaje.

Ukoliko američka vlada utvrdi da je osoblje koje radi na osiguranju uistinu krivo za te navode i optužbe, moglo bi ukinuti multimilijunski ugovor s privatnom tvrtkom ArmorGroup, čiji ljudi osiguravaju to veleposlanstvo.

Pročitajte i ovo USB-stick i CD Pokušaj zataškavanja? Skandal na fakultetu zbog jednog USB-a: "Očito teško podnose odluku Povjerenstva" Tyler Vargas-Andrews - 2 Optužbe na račun administracije Mučno svjedočenje američkog marinca o povlačenju iz Kabula: "Vidio sam mrtve suborce kako leže oko mene, nadređeni su sve znali"

Optužbe je iznijela nezavisna promatračka grupa, navodeći kako je osiguranje veleposlanstva odgovorno za prijetnje, zastrašivanje te su prikazali i fotografije raznih pripadnika osiguranja u polugolom izdanju, na zabavama gdje su prekomjerno konzumirali alkohol. Grupa navodi kako su u prostorije osiguranja veleposlanstva barem jedanput dovedene prostitutke, što za američku vladu predstavlja ozbiljno kršenje sigurnosnih mjera i discipline.

'Očekujemo brzu i efektivnu akciju, nakon što se provede istraga', rekao je glasnogovornik State Departmenta Ian C. Kelly. 'U Kabulu su se očito događale neke stvari kojih nismo bili svjesni, no iskreno mislim kako smo trebali znati za to', dodao je Kelly. Ugovor tvrtke ArmorGroup tako je ozbiljno doveden u pitanje, a Danielle Brown, šefica nadzornog ureda američke vlade, smatra kako bi se ovim pitanjem trebao pozabaviti Kongres, a ne State Department.

 Nadzorna komisija istragu provodi analizirajući razne dokumente, fotografije i e-mailove djelatnika tvrtke ArmorGroup, a obavili su i razgovore s djelatnicima osiguranja veleposlanstva u Kabulu. Jedan od e-mailova pripadnika osiguranja opisuje događaje iz Camp Sullivana, u kojem se opisuju scene zlostavljanja te uriniranja po ljudima, uz upućivanje prijetnji istima. Brown, koja State Department nazive 'jednakim partnerom u problemu', krivi ih za za loš nadzor privatnih tvrtki pod državnim ugovorima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene