Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UHIĆEN SUMNJIVAC

Skrivao original Daytonskog sporazuma i pokušavao ga prodati za oko 380.000 kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Original Daytonskog sporazuma pronađen je u utorak, a zbog njegova skrivanja i pokušaja prodaje je, po pisanju tamošnjih medija, uhićen Žaljko Kuntoš s Pala.

Nakon što su pripadnici policije Republike Srpske u utorak pronašli i zaplijenili originalnu verziju Daytonskog sporazuma koja je misteriozno iščezla iz ruku vlasti u Bosni i Hercegovini i za kojom se godinama tragalo, a koju su u Parizu 14. prosinca 1995. potpisali tadašnji predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman, predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović i predsjednik SR Jugoslavije Slobodan Milošević, danas tamošnji mediji javljaju kako je zbog toga uhićen Željko Kuntoš s Pala.

Pročitajte i ovo Fortenova grupa Belje, Pik, Vupik i drugi Fortenova ispituje interes za prodaju važnog poslovnog područja: Bitno im je očuvati zaposlenost i tradiciju Ilustracija Jačanje sigurnosti Amerika odobrila prodaju još osam helikoptera Black Hawk Hrvatskoj

On je u svojoj kući skrivao ovaj dokument i nudio ga na prodaju za 100.000 KM (oko 380 tisuća kuna). Policijski službenici Uprave za organizirani i teški kriminalitet MUP-a Republike Srpske uhitili su ga zbog osnovane sumnje da je počinio kaznena djela trgovine utjecajem i falsificiranja ili uništavanja službene isprave.

Kuntoš je u utorak odveden u Poseban odjel tužiteljstva za suzbijanje korupcije, organiziranog kriminala i najtežih oblika gospodarskog kriminala Javnog tužiteljstva Republike Srpske u Banjoj Luci, prenosi Klix.ba.

Nakon uhićenja pojavila su se različita nagađanja jer nije jasno je li riječ o primjerku namijenjenom vlastima BiH ili pak Srbije s obzirom na to da ni u arhivama u Sarajevu niti u Beogradu takvog dokumenta nema.

Svoj primjerak na sigurno je pohranila samo Hrvatska dok u slučaju BiH on nije stigao ni do jedne državne ustanove, a u Srbiji pretpostavljaju kako je njihov primjerak "nestao" 2000. godine tijekom svrgavanja Miloševića s vlasti.

Krešimir Zubak, nekadašnji član Predsjedništva BiH i sudionik mirovnih pregovora u Daytonu, kazao je kako je začuđen da je nestali primjerak uopće pronađen na Palama. "Veća je vjerojatnost da to nije naš Daytonski sporazum", kazao je Zubak kako ga citira "Dnevni avaz".

Miro Lazović, predsjednik Skupštine BiH do 1996. godine i još jedan od živih sudionika mirovnih pregovora iz 1995. godine, također drži kako je vjerojatnije da je na Palama pronađen primjerak sporazuma namijenjen Srbiji.

Takav zaključak izvodi iz činjenice da je Kuntoš bio vozačem Dragana Kalinića, bivšeg predsjednika parlamenta RS.

Uz to Kuntoš je bio u Parizu kada je u prosincu obavljeno formalno potpisivanje dokumenta dogovorenog u Daytonu, a tamo je boravio kao tjelohranitelj Alekse Buhe koji je tada bio na poziciji ministra vanjskih poslova RS.

Neki mediji navode kako je Kuntoš još uvijek djelatni pripadnik MUP-a RS.

Osim Hrvatske, BiH i Srbije po jedan primjerak Daytonskog sporazuma sačinjen je za vlade SAD, Njemačke, Francuske, Velike Britanije i Rusije čiji su čelnici bili svjedoci potpisivanja tog dokumenta.

Izvornik na engleskom jeziku u slučaju BiH ima posebnu težinu jer je u sporazumu jasno istaknuto kako će u slučaju bilo kakvih prijepora oko sadržine i njezina tumačenja prednost nad formulacijama na bosanskom, hrvatskom odnosno srpskom jeziku imati upravo ona - na engleskom.

Kada se u Sarajevu 2008. godine ispostavilo da ne znaju gdje im je originalni primjerak sporazuma čiji je jedan od aneksa i ustav te države, bili su prisiljeni tražiti od Francuske da im pošalje ovjerenu presliku, piše Hina.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene