Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Haški optuženici Jovica Stanišić, nekadašnji načelnik Službe državne sigurnosti MUP-a Srbije i Franko Simatović, osnivač i prvi zapovjednik Postrojbe za specijalne operacije (JSO) vratili su se u ponedjeljak u pritvor Haškog suda.


Stanišić i Simatović vratili su se u Scheveningen nakon prošlotjedne naredbe raspravnog vijeća Haškog suda koje je ukinulo odluku o njihovom privremenom puštanju na slobodu do početka suđenja.

Vezani članci Slika nije dostupna Stanišić i Simatović sposobni pratiti suđenje Slika nije dostupna ICTY: Stanišiću i Simatoviću odobreno privremeno puštanje na slobodu

Stanišić i Simatović u pritvoru su bili od kraja svibnja 2003. do
prosinca 2004. godine.

Kako je najavljeno, predraspravna konferencija Stanišiću i
Simatoviću zakazana je za 27. veljače 2008. godine a ubrzo poslije toga očekuje se početak suđenja, prenose beogradski elektronički mediji.

Jovica Stanišić i Franko Simatović terete se za zločine koje su od ljeta 1991. do kraja 1995. u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini počinile "specijalne postrojbe Državne sigurnosti Srbije", odnosno sve tajne postrojbe i paravojne formacije koje su stvorene "uz pomoć ili od strane Službe državne sigurnosti Srbije radi izvođenja specijalnih vojnih akcija u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini".

Uz JSO-a, poznatije kao "Crvene beretke" i Specijalne
antiterorističke postrojbe (SAJ), među "postrojbe Državne sigurnosti Srbije" Haško tužiteljstvo uključuje i "Tigrove" pokojnog Željka Ražnatovića Arkana, policiju haškog optuženika Milana Martića u tzv. republici srpskoj krajini , kao i miliciju tzv. SAO Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema.

Početkom 2006. godine haška optužnica protiv Stanišića i Simatovića je proširena i na zločine postrojbe "Škorpioni" na području Srebrenice, u srpnju 1995. godine.

Prema optužnici, oni su počinili zločine protiv čovječnosti i
kršenja zakona i običaja ratovanja time što su "usmjeravali,
organizirali, opremili, trenirali, naoružali i djelomično financirali" sve navedene postrojbe koje su zajedno s bivšom JNA vojskom tzv. rsk i Vojskom Republike Srpske, kao i drugim paravojnimformacijama napadale gradove i sela u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini i počinile brojne zločine nad civilnim stanovništvom.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju