Obavijesti Video Pretražite Navigacija

ICTY: Stanišiću i Simatoviću odobreno privremeno puštanje na slobodu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Žalbeno vijeće Haškoga suda odobrilo je puštanje na privremenu slobodu Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, optuženima za ratne zločine nad Hrvatima i Bošnjacima u Hrvatskoj i BiH, priopćio je Haški sud (ICTY).

Optužnica bivšeg načelnika srbijanske službe državne sigurnosti (SDB) Stanišića i njegovog pomoćnika Simatovića tereti za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu kojemu je cilj bio prisilno i trajno uklanjanje većine nesrba s velikih dijelova teritorija Hrvatske te Bosne i Hercegovine od 1991. do 1995. godine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Udruženi zločinački pothvat' Završne riječi na suđenju Stanišiću i Simatoviću krajem siječnja Slika nije dostupna Prilagođeno zdravstvenim problemima Stanišić i Simatović sposobni pratiti suđenje

Naknadnim proširenjem optužnice u ožujku 2006., tereti ih se po osobnoj i zapovjednoj odgovornosti za progon na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi kao zločin protiv čovječnosti i za ubojstvo kao kršenje ratnog prva i običaja, zbog likvidacija Bošnjaka iz Srebrenice, koje su 1995. počinili "Škorpioni", postrojba SDB-a pod njihovom izravnom kontrolom.

Nakon više odgoda suđenje im je počelo u travnju ove godine, ali je ubrzo ponovo odgođeno zbog Stanišićeva lošeg zdravstvenog stanja. Žalbeno vijeće je 16. svibnja donijelo odluku da se suđenje prekida na najmanje tri mjeseca i da u se u tom razdoblju mora donijeti procjena zdravstvenog stanja optuženika te ovisno o tome odrediti datum nastavka suđenja.

Sudsko vijeće je donijelo odluku 28. svibnja da ih se pusti na privremenu slobodu do početka suđenja, što je sada potvrdilo i žalbeno vijeće postupajući po žalbi tužiteljstva.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene