Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Žalbeno vijeće Haškoga suda odobrilo je puštanje na privremenu slobodu Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, optuženima za ratne zločine nad Hrvatima i Bošnjacima u Hrvatskoj i BiH, priopćio je Haški sud (ICTY).


Optužnica bivšeg načelnika srbijanske službe državne sigurnosti (SDB) Stanišića i njegovog pomoćnika Simatovića tereti za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu kojemu je cilj bio prisilno i trajno uklanjanje većine nesrba s velikih dijelova teritorija Hrvatske te Bosne i Hercegovine od 1991. do 1995. godine.

Vezani članci Slika nije dostupna ICTY: Odgođeno suđenje Stanišiću i Simatoviću jer se Stanišić nije pojavio Slika nije dostupna Optuženi Stanišić i Simatović vratili se u pritvor haškog suda

Naknadnim proširenjem optužnice u ožujku 2006., tereti ih se po osobnoj i zapovjednoj odgovornosti za progon na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi kao zločin protiv čovječnosti i za ubojstvo kao kršenje ratnog prva i običaja, zbog likvidacija Bošnjaka iz Srebrenice, koje su 1995. počinili "Škorpioni", postrojba SDB-a pod njihovom izravnom kontrolom.

Nakon više odgoda suđenje im je počelo u travnju ove godine, ali je ubrzo ponovo odgođeno zbog Stanišićeva lošeg zdravstvenog stanja. Žalbeno vijeće je 16. svibnja donijelo odluku da se suđenje prekida na najmanje tri mjeseca i da u se u tom razdoblju mora donijeti procjena zdravstvenog stanja optuženika te ovisno o tome odrediti datum nastavka suđenja.

Sudsko vijeće je donijelo odluku 28. svibnja da ih se pusti na privremenu slobodu do početka suđenja, što je sada potvrdilo i žalbeno vijeće postupajući po žalbi tužiteljstva.