Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dugo je i trajalo...

Oporezivanje najbogatijih izašlo iz 'mode'?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zemlje EU ne znaju što napraviti s bogatašima, treba li ih više oporezivati ili ne, kako bi punile budžete.

Dok trenutno vodeći kandidat na francuskim predsjedničkim izborima François Holland predlaže uvođenje poreza na najviša primanja do 75 posto, britanski premijer David Cameron, naprotiv, želi smanjiti poreznu stopu najbogatijima.

Pročitajte i ovo Ilustracija Neki povećali, neki smanjili Građanima upućen poziv zbog jednog poreza: Ako ga želite izbjeći treba vam potvrda liječnika Ilustracija Dobre vijesti Objavljeno kad stiže povrat poreza: Nadležna uprava otkrila detalje

>> Warren Buffet: Bogati su porazili siromašne

Prošlog ljeta je ideja o uvođenju veće porezne stope za najbogatije bila izrazito 'in', dok su u većini zemalja pogođenih krizom pokušavali pronaći način kako popuniti državne budžete, prenio je francuski dnevnik La Tribune.

No danas ta ideja nije više toliko popularna, bar kad je riječ o Francuskoj, pokazala je anketa koju je nedavno provela agencija za ispitivanje javnog mnijenja IFOP. Naime, više od polovice Francuza smatra da prijedlog socijalista Hollanda, kako porez za najviše prihode treba biti povećan s dosadašnjih 50 na 75 posto, treba preispitati.

No, brojke često mogu zavarati, jer bi prema prijedlogu Hollanda, francuski neženja s godišnjim prihodom od 1,2 milijuna eura platio porez 580.360 eura, što je manje nego, primjerice za isti slučaj u Španjolskoj, gdje bi državi morao platiti 600.000 eura i gdje porezna stopa na dohodak iznosi 53 posto.

U Belgiji samac s godišnjim prihodom od 1,2 milijuna eura plaća porez 594.000 eura, zbog čega se u toj zemlji ne vode porezne debate, ali u kojoj mnogi bogati Francuzi nalaze utočište kako bi izbjegli prijavu svoje zarade, profitirajući zbog niskog poreza na dodatne prihode u toj susjednoj zemlji.

S druge strane, konzervativni premijer Cameron najavljuje smanjenje porezne stope na najviše prihode s 50 na 40 posto, poručujući uplašenim bogatašima iz Francuske da su dobrodošli u njegovu zemlju. Porezna stopa od 50 posto u Velikoj Britaniji primjenjuje se, međutim, na prihode veće od 180.000 eura.

U Njemačkoj se također razmatra pitanje smanjenja poreza, pošto stopa na dohodak od 250.000 eura iznosi 45 posto, dok nešto niža, od 42 posto, već pokriva dohodak od samo 54.000 eura. U toj zemlji se, međutim, primjenjuje princip dvostrukog oporezivanja, jer je od ujedinjenja dvije Nemačke uveden i dodatni porez za najviše prihode od 5,5 posto, na već uračunati porez.

U Italiji je bivši premijer milijarder Silvijo Berlusconi krajem ljeta 2011. odbio povećati porez najbogatijima koji je i dalje 43 posto. No, trenutno se u toj zemlji vodi žučna rasprava o uvođenju dodatnog poreza na bogatstvo, što je već uplašilo tisuće Talijana koji svoj novac mijenjaju u zlato, ulažući ga u švicarske banke.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene