Brončana skulptura američke prve dame Melanije Trump u prirodnoj veličini otkrivena je u utorak usred polja blizu njezine rodne kuće u Sevnici te je zamijenila drveni kip koji je ranije ondje postavljen, no zapaljen je i uništen u srpnju.

Galerija


Drvena skulptura Melanije Trump zapaljena je u noći 4. srpnja, na dan kada Amerikanci slave Dan neovisnosti.

Vezani članci Melania Trump Melania Trump jedva se čekala vratiti svom starom životu, mnoge čudi što nije napravila što i ostale prve dame Melania Trump Melania Trump opet na udaru kritika i to samo zbog jedne fotografije kojom je poželjela sinu čestitati rođendan

Novi brončani kip postavljen je na 2,8 metara visokome drvenom stupu, ali zbog grubih crta lica Melania je i ovaj put neprepoznatljiva. Naime, riječ je o kopiji prvog kipa izrađenoj u brončanom odljevu iz originala.

Uz statuu je postavljena ploča s natpisom: "Ovaj je kip posvećen vječnom sjećanju na spomenik Melaniji koji je stajao na istome mjestu".

Izvorni drveni kip u prirodnoj veličini, čiju je izradu naručio američki konceptualni umjetnik iz Berlina Brad Downey, motornom je pilom izrezbario obrtnik i lokalni umjetnik Aleš Zupevc.

Kip je prikazivao američku prvu damu slovenskog porijekla u plavoj haljini s podignutom lijevom rukom, kao da maše. Tako je oponašana poza s inauguracije njezina supruga 2017. godine. Neki su to umjetničko djelo zbog prirode u kojoj je postavljena nazivali "strašilom za ptice".

Izradu brončane "karikature" i ovaj je put naručio Downey, koji je pojasnio da je na taj način želio postaviti "nespomenik, kontrapropagandu".

Za AFP je rekao da je na taj način želio kritizirati politiku stanara Bijele kuće te podsjetiti da je i Trumpova supruga, rođena kao Melania Knavs u Jugoslaviji, zapravo imigrantica.

Svi prisutni na otkrivanju drugoga kipa mogli su uživati u torti nazvanoj po Melaniji, koju proizvode u pekarnici u Sevnici.