Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Britanska tvrtka British Petroleum (BP) pokrenula je operaciju konačnog začepljavanja bušotine u Meksičkom zaljevu.


Bušotinu iz koje istječe nafta i prijeti Sjedinjenim Državama ekološkom katastrofom, pomoću postupka 'static kill' kod kojega se u bušotinu ubrizgava mulj. Pošto su proveli 'probno ubrizgavanje', inženjeri naftne tvrtke pokrenuli su operaciju u Meksičkom zaljevu kasno navečer u utorak. 'Svrha operacije je olakšati ponovno začepljavanje i izolaciju bušotine', iz koje curi nafta, ističe BP u priopćenju. Postupak 'static kill' sastoji se u ubrizgavanju tekućine i krutih tvari u oštećenu bušotinu koja se zatim zalijeva cementom.

Vezani članci Slika nije dostupna Alarmantno: Nafta curi nedaleko od bušotine? Slika nije dostupna Bušotina ne pokazuje znakove istjecanja nafte

Operacija bi se mogla završiti u srijedu. No ovakav se postupak dosad nije primjenjivao, a slična inicijativa je propala koncem svibnja. Posljednja mogućnost je "bottom kill" koja bi se mogla iskušati sredinom kolovoza. Sastoji se u tome da se osposobe dvije pomoćne bušotine u koje će nafta pritjecati ispod morskog dna.

>> Iz bušotine isteklo 780 milijuna litara nafte

'Bottom kill' će omogućiti da se potvrdi uspjeh 'static killa' ili pak da se ponovno pokuša cementirati bušotinu preko jedne pomoćne bušotine. Iz bušotine Deepwater Horizon ispred obale Louisiane dosad je iscurilo oko 4,9 milijuna barela nafte, ili 780 milijuna litara, od čega je prikupljeno 800.000 barela (127 milijuna litara). Po američkom zakonu BP bi mogao biti kažnjen sa 1.100 do 4.300 dolara po barelu nafte koja je iscurila a nije prikupljena, ako se utvrdi da je tvrtka kriva za nemar, ukupni iznos kazne mogao bi se popeti na 17,6 milijarda dolara. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju