Obavijesti Video Pretražite Navigacija
potpuna opsada

"Požalit će zbog ovoga!" Izrael prijeti najbrutalnijom ofenzivom do sada, strahuje se od najgoreg

Aktualno Galerija Izraelska vojska Izraelska vojska Foto: Afp Tuneli ispod Gaze - 5 Tuneli ispod Gaze - 5 Foto: Afp Tuneli ispod Gaze - 3 Tuneli ispod Gaze - 3 Foto: Afp Ruševine zgrada uništenih tijekom izraelskih zračnih napada u izbjegličkom kampu Rafah na jugu pojasa Gaze - 1 Ruševine zgrada uništenih tijekom izraelskih zračnih napada u izbjegličkom kampu Rafah na jugu pojasa Gaze - 1 Foto: Afp +0 Gaza Galerija 1/5 >>
Izraelska vojska priprema se za kopnenu invaziju na Gazu, koja bi mogla biti najopsežnija i najbrutalnija do sada.

Nakon brutalnog masakra više od 1200 Izraelaca koje su Hamasovci ubili 7. i 8. listopada, izraelska je vojska premjestila tenkove i vojnike na perimetar gusto naseljenog pojasa Gaze, evakuirala svoje civile iz graničnih područja i pozvala 300.000 rezervista.

"Sva mjesta na kojima se Hamas skriva, iz kojih djeluje, pretvorit ćemo u ruševine", zaprijetio je izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

Izraelska vlada najavila je "potpunu opsadu" i obustavu struje, vode, dopremu goriva i hrane za više od dva milijuna ljudi koji žive na području Gaze. Jedini granični prijelaz iz Egipta zatvoren je u utorak nakon izraelskih zračnih napada.
Izraelski dužnosnici jasno su dali do znanja da će zbog ozbiljnosti napada Hamasa njihova odmazda biti jača od prethodnih.

"Oni će požaliti zbog ovog trenutka - Gaza se nikada neće vratiti na ono što je bila", rekao je u utorak izraelski ministar obrane Yoav Gallant.

Masovno bombardiranje iz zraka

Izrael je već počeo pripremati put za svoju kopnenu invaziju bombardiranjem Gaze iz zraka, uništavajući cijele gradske blokove i ubijajući stotine civila. Do utorka navečer više od 1100 Palestinaca je ubijeno, a 5339 ranjeno, prema podacima ministarstva zdravstva u Gazi.

Istaknuti kirurg Ghassan Abu Sitta rekao je da je najveća bolnica u Gazi već popunjena i da su prisiljeni improvizirati.

"Imao sam mladu pacijenticu kojoj je opečeno 70 posto tijela, a morao sam joj rane čistiti običnim sapunom jer je nestalo antiseptika. Bio sam u Gazi tijekom zadnjih ratova i ovaj je put najgore", rekao je za Independent.

Znatno nadjačan u ljudstvu i naoružanju, Hamas će se vjerojatno držati taktike "udri i bježi" koju je primijenio u prethodnim napadima. Grupa je koristila podzemne tunele kako bi iznenadila izraelske snage. Postavit će bombaše samoubojice i improvizirane eksplozivne naprave kako bi usporio napredovanje Izraela.

Izraelska vojska nastavit će s teškim bombardiranjem kako bi oslobodila put svojim kopnenim snagama koje će ući u pojas Gaze. Tako je bilo i 2008. godine kada je nakon zračnih napada došlo do prodora triju pješačkih brigada i jedne oklopno-desantne jedinice.

Tuneli i urbane borbe 

Posljednji put kad su izraelske snage izvršile invaziju na Gazu, u operaciji Protective Edge 2014. godine, suočile su se s najžešćim otporom u gradovima dok su borci Hamasa izlazili iz tunela i uličica.

Budući da izraelski čelnici upozoravaju da će u Gazu ići dublje nego prije, vjerojatno se i ovaj put mogu očekivati urbane borbe. Operacija iz 2014. trajala je dva tjedna i Izraelci su prodrli samo nekoliko kilometara u pojas Gaze. U tom razdoblju ubijeno je više od 2000 Palestinaca, uglavnom civila te 66 izraelskih vojnika i šest izraelskih civila.

Ovaj put izraelsku kopnenu operaciju kompliciraju i taoci, njih 100 do 150, koje je oteo Hamas, a koje drže na nepoznatim mjestima. Izrael do sada nije dao nikakve naznake da će pregovarati s Hamasom o njihovoj sudbini. Hamas je u međuvremenu zaprijetio da će ubiti taoce ako Izrael bude gađao civile "bez prethodnog upozorenja".

Usred mnoštva nepoznanica o tome kako će se nadolazeći rat odvijati, jedno je sigurno: civili u Gazi platit će visoku cijenu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene