Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Portugalsko predsjedništvo Europske unije izrazilo je žaljenje što je otkazan dolazak promatrača OESS-a na ruske izbore zbog "neviđenih restrikcija" ruskih vlasti.


"Predsjedništvo EU-a žali što zbog neviđenih ograničenja i brojnih zapreka birokratske naravi OESS-ov Ured za demokratske ustanove i ljudska prava neće biti kadar da potvrdno odgovori na poziv Ruske Federacije za promatranje ruskih parlamentarnih izbora" 2. prosinca,
priopćio je EU.

Vezani članci Aleksej Navaljni - 2 SAD i EU traže od Rusije da Navaljnog puste na slobodu, on kaže: "Ovo je najviši stupanj bezakonja" Cijepljenje pacijenta Sljedeći tjedan u Rusiji kreće masovno cijepljenje protiv COVID-a, bit će besplatno i dobrovoljno

I Europska komisija je u petak izrazila žaljenje zbog otkazivanja misije i pozvala je Moskvu na demokratske izbore.

"Očekujemo od Rusije da održi obećanja koja je predsjednik Vladimir Putin dao na summitu EU-Rusija u Mafri, u listopadu, da će izbori biti slobodni i da će poštovati međunarodne standarde za demokratske izbore", istaknuo je lasnogovornik.

Na tom summitu je ruski predsjednik Vladimir Putin, nakon nekoliko tjedana nesigurnosti i napetosti s OESS-om, potvrdio da će njegova zemlja pozvati promatrače OESS-a na parlamentarne izbore 2. prosinca.

No OESS je u petak izjavio, najavljujući otkazivanje svog dolaska, da su mu, unatoč opetovanim pokušajima da dobije ulaznu vizu za svoje stručnjake, "vize redovito bile skraćivane".