Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius tvrdi da će se u Parizu, bez obzira na posljednja zbivanja s teroristima, održati konferencija o klimi COP21.


Opozvati konferenciju o klimi, odnosno tako veliko okupljanje svjetskih vođa u Parizu, bila bi nezamisliva predaja, javlja CNN.

Vezani članci Ivan Čačić, meteorolog Dnevnika Nove TV Jeste li znali da klimatska promjena u jednoj regiji može izazvati novu na drugom kraju svijeta? Bojan Stipešević - 1 Usred zime u Slavoniji počele listati - banane: "Neke stvari ćemo morati promijeniti, prijeći na način koji je drugačiji"

Iako su sigurnosni izazovi u smještaju 150 vođa država i još 40.000 posjetitelja i delegata iscrpljujući, Francuzi su se s njima uhvatili u koštac i uvjeravaju da će se summit održati upravo kod njih, unatoč terorističkim prijetnjama i velikom terorističkom napadu u Parizu 13. studenog.

Predviđeno je da summit traje gotovo dva tjedna, čak i ako će većina velikih igrača ondje biti tek 24 sata.

Francuska će samo za ovaj događaj osigurati 2.800 policajaca, a još dodatnih 8.000 osiguravat će francusku granicu. Ukupno će 120.000 policajaca biti mobilizirano diljem Francuske, izvijestilo je francusko ministarstvo unutarnjih poslova.

JOŠ DVA DANA Jedan od najvećih izazova 21. stoljeća. Hoće li nas spasiti od uništenja?

'Sve s organizira da bi se maksimalizirala sigurnost', rekao je ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve.

Terorističkim skupinama obično meta nisu summiti zbog visoke razine osiguranja. Već druga mjesta na koja bi napad imao posljedice za summit. Kao kada su teroristi u srpnju 2005. detonirali eksploziv u podzemnoj željeznici u Londonu, u jeku summita G8 kojeg je ugostio tadašnji britanski premijer Tony Blair.

Kako bi se minimalizirale prijetnje, francuske su vlasti zabranile najavljivane prosvjede u razdoblju od 29. studenog do 12. prosinca. Mnoge su se skupine složile s tom odlukom vlasti te su kazale kako će svoje prosvjedne poruke prenijeti na drugačiji način.

Na UN-ovom summitu o klimi (COP21) sudjelovat će i čelnici država s najvećom emisijom štetnih ugljikovih plinova, ne bi li dogovorili sporazum o jednom od najvećih izazova 21. stoljeća - spašavanju planeta od posljedica klimatskih promjena.

Globalni čelnici će na skupu u Parizu pokušati dogovoriti smanjenje emisije štetnih plinova kao glavnih krivaca za učinak staklenika i posljedično tome zagrijavanja planeta s katastrofalnim posljedicama poput otapanja ledenjaka, porasta razine mora, poplava, suša, ugrožavanja sigurnosti hrane i dostupnosti vode.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju