Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Odnose BiH i Slovenije ugrožava jedino 'slučaj 'Ljubljanska banka''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski predsjednik Danilo Tuerk izjavio je kako pitanje stare devizne štednje u Ljubljanskoj banci treba riješiti na tragu nedavne presude Europskog suda za ljudska prava u tom slučaju.

'Taj sud uputio je na mogućnost rješenja multilateralnim sporazumima država sljednica bivše Jugoslavije', kazao je Tuerk na konferenciji za novinstvo u Sarajevu, gdje je boravio u službenom posjetu.

Pročitajte i ovo Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj Slika nije dostupna Rasprava o povjerenju o regiji Jandroković: Hrvatsko-slovenski sporazum primjer je za regiju

Slovenski je predsjednik ocijenio kako je to najbolji put za rješenje spora zbog Ljubljanske banke, odnosno, po slovenskom tumačenju, zbog 'pologa što su se nalazili u Narodnoj banci bivše SFRJ'.

'Sada se taj proces može ubrzati i završiti', kazao je Tuerk, preporučivši svima, pa i svojim sugovornicima u BiH, da presudu Europskog suda za ljudska prava 'dobro prouče kako bi se doznalo više o mogućnostima rješenja tog problema'.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Haris Silajdžić izrijekom je, međutim, potvrdio kako bosanskohercegovačka strana ne misli tako. 

'Naša se stajališta, na žalost, nisu približila', kazao je Silajdžić.

On i Tuerk su istaknuli kako to ne dovodi u pitanje dobre ukupne odnose dviju država.

Slovenski je predsjednik najavio nastavak snažne potpore svoje zemlje približavanju BiH Europskoj uniji i NATO-u.

'Već 2009. odlučivat će se o liberalizaciji viznog režima za BiH, a 2010. BiH bi mogao dobiti status kandidata za članstvo. To su realni ciljevi i učinit ćemo sve da se ostvare', kazao je Tuerk.

Komentirajući moguće povlačenje mirovnih snaga EU-a iz BiH, Tuerk je kazao kako se o tome razgovara, no da točna dinamika takva procesa nije utvrđena. Iznio je mišljenje kako bi se EUFOR zapravo mogao povući iz BiH kad ta zemlja dobije status kandidata za članstvo u EU.

Silajdžić se slaže da međunarodna zajednica jednom treba promijeniti način svojeg djelovanja u BiH, no istaknuo je kako za sada trebaju ostati i EUFOR i Ured visokog predstavnika.

'Prije nego odu, BiH je potreban novi ustav i cjelovita provedba Daytonskog sporazuma', zaključio je Silajdžić.

Tuerk i Silajdžić potvrdili su kako će dvije zemlje podupirati jedna drugu kao kandidate za nestalne članice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda u razdoblju nakon 2010.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene