Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neformalni razgovor

VIDEO Kamere uhvatile Plenkovića i Vučića, opušteno ćaskali na samitu u Tirani

Aktualno Galerija Samit u Tirani Samit u Tirani Foto: Afp Andrej Plenković i Volodimir Zelenski Andrej Plenković i Volodimir Zelenski Foto: Dnevnik Nove TV Aleksandar Vučić Aleksandar Vučić Foto: Dnevnik Nove TV Aleksandar Vučić i Volodimir Zelenski Aleksandar Vučić i Volodimir Zelenski Foto: Dnevnik Nove TV +0 Volodimir Zelenski Galerija 1/5 >>
Na samit u Tirani stigli su premijer Andrej Plenković i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Kamere su ulovile dvojicu dok neformalno razgovaraju. Tema nije poznata.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković posjetio je u srijedu Tiranu u kojoj se održava samit Jugoistočna Europa-Ukrajina. Domaćini su albanski premijer Edi Rama i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, a među pozvanima bio je i srpski predsjednik Aleksandar Vučić.

Na X-u je s događaja objavljena zanimljiva snimka razgovora hrvatskog premijera i srpskog predsjednika. Dvojica izgledaju opušteno dok neformalno razgovaraju, a tema nije poznata jer se ne čuje tekst koji izgovaraju.

Tema samita bila je rat u Ukrajini, a Rama je u uvodnom govoru rekao da opstanak Ukrajine kao slobodne, neovisne i demokratske zemlje te bastiona slobode cijele Europe ovisi o financijskoj i vojnoj pomoći.

Pročitajte i ovo U Splitu organiziran prosvjed zbog ubojstva Luke Bančića - 18 Danas Luka, sutra JA VIDEO/FOTO Održan prosvjed zbog ubojstva Luke Bančića: Policija objavila koliko se ljudi okupilo

Samit u Tirani Samit u Tirani Foto: Afp

Plenković: "Nitko, baš nitko, nije tamo nudio ni tražio da se šalje trupe u Ukrajinu"

Plenković je rekao da Hrvatska može pomoći Ukrajini u područjima razminiranja i procesuiranja ratnih zločina.

"Mi smo itekako zainteresirani da hrvatske kompanije, koje primjerice proizvode najmodernije strojeve za razminiranje, budu među vodećim akterima", kazao je Plenković. "Mislim da imamo kompanije koje su vodeće u svijetu", dodao je.

Ukrajina je zainteresirana za zajedničku proizvodnju streljiva sa zemljama jugoistočne Europe, rekao je Zelenskij na samitu.

"Vidimo probleme s opskrbom streljivom. To utječe na situaciju na bojištu. Zainteresirani smo za zajedničku proizvodnju s vama i svim našim partnerima”, kazao je ukrajinski predsjednik. Dodao da će uskoro predstaviti detalje te je predložio posebni Forum obrambene industrije Ukrajina-Balkan u Kijevu ili u nekoj od vaših prijestolnica.

Pročitajte i ovo Dječaci uhićeni nakon što je nekoliko životinja ubijeno na koledžu na londonskom koledžu Dječaci od 11 i 12 godina uhićeni nakon što je nekoliko životinja ubijeno: "Ovo je bila užasna epizoda"

Plenković je ponovio u izjavi za novinare nakon sastanka sa Zelenskijem u Tirani da nitko od prisutnih na samitu zapadnih saveznika Ukrajine održanom u ponedjeljak u Parizu nije ni nudio niti tražio slanje vojnika u Ukrajinu,

"Nitko, baš nitko, nije tamo nudio ni tražio da se šalje trupe u Ukrajinu. Prema tome, sve što smo vidjeli u tom smislu u medijima ne odgovara onome što je bilo na sastanku", kazao je.

"Ono što je bila tema bile su neke vrlo specifične vještine koje mogu pomoći ukrajinskim vojnicima u obrani svog teritorija", dodao je on.

Plenković je istaknuo kako je smisao samita u Parizu bilo dobivanje široke podrške za nastavak vojne pomoći Ukrajini, a ne dogovaranje slanja vojnika.

Plenković se na marginama samita u Tirani sastao i s predsjedateljicom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto.

Razgovarali su ponajviše o reformama koje BiH provodi kako bi Europska unija u ožujku donijela odluku o otvaranju pristupnih pregovora s BiH. "Hrvatska pomaže da se stvore preduvjeti za donošenje važne odluke", kazao je Plenković.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene