Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Od ministra traže ostavku zbog hrvatskog državljanstva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj izložen je kritikama i zahtjevima da podnese ostavku nakon što je objavljeno da je dobio državljanstvo Republike Hrvatske temeljem izjašnjenja o pripadnosti hrvatskom narodu.

Alkalajevo hrvatsko državljanstvo odnosno pripadnost hrvatskom narodu za oponente njegove Stranke za BiH ne bi bili sporni da se on istodobno u BiH ne izjašnjava kao Židov što je bio jedan od osnova da dobije sadašnju ministarsku poziciju.

Pročitajte i ovo Ivan Kaštelan, reporter Dnevnika Nove TV Šok u Splitu zbog ostavke Tko je novi šef splitske policije? "Pamti ga se i kao glavnog ravnatelja policije s najkraćim stažem" Slika nije dostupna Parlament BiH odbacio zahtjev za smjenu ministra Alkalaja

Oporbena Socijaldemokratska partija BiH objavila je priopćenje u kojemu se upozorava kako je Alkalaj 'slagao svoje nacionalno opredjeljenje kada se u BiH izjasnio da je pripadnik jedne, a u Hrvatskoj druge nacionalnosti'.

'U normalnim i demokratskim zemljama prilikom otkrivanja skandala ovakvih razmjera svaka moralna i odgovorna osoba podnijela bi ostavku zbog činjenice da svejedno dovela u zabludu građane svoje zemlje', stoji u priopćenju SDP-a.

Stajalište te stranke uglavnom dijele i u dva bosanskohercegovačka HDZ-a.

'U ovoj zemlji sve je moguće pa i to da se netko ujutro izjasni kao pripadnik jednog, a poslije podne drugog naroda. Ovisi samo o osobi kako doživljava svoje opredjeljenje, da li istinito i duboko ili nema uopće opredjeljenja', kazao je glavni tajnik HDZ 1990. Josip Merdžo kako ga citiraju banjalučke 'Nezavisne novine'.

U HDZ BiH drže kako skandal s Alkalajevim različitim
izjašnjavanjima o nacionalnoj pripadnosti sada predstavlja problem prije svega za njegovu stranku.

'Odgovor na Alkalajevu obmanu morat će dati sami birači Stranke za BiH', prenio je medijima stajalište HDZ BiH glasnogovornik Mišo Relota.

Predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić misli kako razloga za Alkalajevu ostavku za sada nema, no drži kako je cijela ova priča ujedno pokazala odnos aktualnog ministra vanjskih poslova BiH prema vlastitoj zemlji.

'Ja mislim da će to birači znati prepoznati', kazao je Tihić
'Oslobođenju'.

I u Stranci nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika drže kako ministar vanjskih poslova ne bi smio imati državljanstvo druge države.

Alkalaja trenutačno brane samo iz njegove stranke.

'On je državljanin ove zemlje i lojalan dužnosnik', izjavio je
Alkalajev stranački kolega i predsjedatelj Zastupničkog doma
Parlamenta BiH Beriz Belkić.

Dodao je kako drži da 'ni pet putovnica' ne bi trebale biti problem, a Alkalaj se ima pravo izjašnjavati kako god želi.

'Nemam ništa ni da se izjasnio kao Eskim', zaključio je Belkić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene