Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Obljetnica Černobila: Stotine aktivista prosvjeduju diljem Francuske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S blijelim maskama na licu i cvijećem u rukama, stotine aktivista, protivnika nuklearnih centrala prosvjedovalo je u manjim skupinama, gotovo u cijeloj Francuskoj, u prigodi obilježavanja 22. obljetnice katastrofe u Černobilu.

Na skupovima je nerijetko sudjelovalo manje od stotinu prosvjednika, ali je na poziv mreže "Odustanimo od nuklearne energije" (više od 800 organizacija) održano oko 130 prosvjeda koji su bili organizirani ispred gradskih vijećnica, spomenika poginulima i nuklearnih centrala.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna rat u ukrajini Čelnik agencije za atomsku energiju o okupaciji Černobila: "Situacija je bila apsolutno nenormalna i vrlo, vrlo opasna" Slika nije dostupna granatiranja harkiva i mariupolja VIDEO Objavljena nova snimka napuštenog kampa u Černobilu: "Rusi su kopali rovove u radioaktivnom tlu"

U Parizu se šezdesetak protivnika nuklearki okupilo na Trgu opere, noseći bijele maske u čast "žrtava Černobila koje su umrle i koje još umiru".

U Strasbourgu, kao i u još nekim gradovima, simpatizeri su bili pozvani da donesu cvijet ili buket poljskog cvijeća kako bi izrazili svoju tugu.

Stotinjak ljudi u crnom, s bijelim maskama sa znakom opasnosti od nuklearnog zračenja prosvjedovalo je u subotu ispred zgrade Povjerenstva za atomsku energiju (CEA) u Cadaracheu, na jugoistoku Francuske.

Na jednom kružnom toku u gradu prosvjednici su postavili drvene križeve i natpis "Černobil, 26. travnja 1986., a kada će se dogoditi Cadarache?", a zatim su sjeli pokraj križeva odajući počast žrtvama šutnjom, dok se oglasila sirena za uzbunu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene