Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vrijeme u svijetu će 2016. biti najvjerojatnije jednako toplo ili toplije nego u 2015., što bi bila najtoplija godina ikada, priopćio je u četvrtak Britanski meteorološki institut (BMO).


Prema vremenskim prognozama, globalna srednja temperatura u 2016. bi trebala biti veća za 0,72 do 0,96 stupnja Celzija u odnosu na prosječnih 14 stupnjeva Celzija u razdoblju od 1961. do 1990.

Vezani članci Toplinski val u Hrvatskoj Ljeto nam se vratilo: Meteorolog najavio nekoliko ugodnih dana, ali i novi toplinski val - doznajte kad će temperature opet porasti Osvježenje od vrućine, ilustracija Meteorologinja otkriva hoće li se nastaviti pljuskovi i poplave te kad nam se vraća - pravo ljeto

"Prognoze daju naslutiti da ćemo do kraja 2016., imati tri rekordne ili skoro rekordne godine za redom glede porasta globalne temperature", kazao je Adam Scaife, prognostičar BMO-a.

Scaife drži da je taj porast globalne temperature rezultat globalnog zatopljenja, za koje je kriv čovjek, i posljedica vremenskog fenomena El Nina.

"Prognoze se temelje na ključnim pokretačima globalne klime, ali ne uključuje nepredvidive događaje, poput velikih vulkanskih erupcija, koje mogu pridonijeti privremenom učinku zahlađenja", kazao je videći prognostičar BMO-a. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook