Interaktivna karta najznačajnijih osoba
Interaktivna karta najznačajnijih osoba Foto: Screenshot

Istraživači sa Sveučilišta u Parizu iskoristili su podatke s Wikipedije i Wikidate kako bi kreirali interaktivnu kartu svijeta koja pokazuje najznačajnije ličnosti iz svih krajeva.


Među hrvatskim velikanima na karti su istaknuti Nikola Tesla, Josip Broz Tito, Ivana Brlić Mažuranić, Ruđer Bošković, ali i Dioklecijan, kao i nogometaši Luka Modrić i Ognjen Vukojević.

Karta prikazuje najznačajnije osobe iz područja kulutre, znanosti, vodstva i sporta. Za svaki grad istaknuta je samo jedna, najznačajnija osoba.

Ilustracija Objavljena nova karta rasprostranjenosti meduza: Viđene nove vrste, četiri osobe prijavile ubode

Istraživači su koristili podatke objavljene u online enciklopedijama Wikipedija i Wikidata koje uređuju sami korisnici interneta pa se izvori podataka s tih stranica često uzimaju s rezervom. Za odabir najrelevantnijih osoba koristili su nekoliko fakotra u istraživanju: broj unosa, njihovu dužinu, broj pregleda pojedinog unosa u razdoblju od 2015. do 2018. godine te ukupan broj eksternih linkova.

Tko je najznačajnija ličnost iz vašeg kraja provjerite >>OVDJE

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju