Obavijesti Video Pretražite Navigacija
pokriva cijeli svijet

Impresivna interaktivna karta: Doznajte tko je najznačajnija osoba iz vašeg rodnog grada

Interaktivna karta najznačajnijih osoba
Interaktivna karta najznačajnijih osoba Foto: Screenshot
Istraživači sa Sveučilišta u Parizu iskoristili su podatke s Wikipedije i Wikidate kako bi kreirali interaktivnu kartu svijeta koja pokazuje najznačajnije ličnosti iz svih krajeva.

Među hrvatskim velikanima na karti su istaknuti Nikola Tesla, Josip Broz Tito, Ivana Brlić Mažuranić, Ruđer Bošković, ali i Dioklecijan, kao i nogometaši Luka Modrić i Ognjen Vukojević.

Karta prikazuje najznačajnije osobe iz područja kulutre, znanosti, vodstva i sporta. Za svaki grad istaknuta je samo jedna, najznačajnija osoba.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna BUDITE OPREZNI Objavljena nova karta rasprostranjenosti meduza: Viđene nove vrste, četiri osobe prijavile ubode

Istraživači su koristili podatke objavljene u online enciklopedijama Wikipedija i Wikidata koje uređuju sami korisnici interneta pa se izvori podataka s tih stranica često uzimaju s rezervom. Za odabir najrelevantnijih osoba koristili su nekoliko fakotra u istraživanju: broj unosa, njihovu dužinu, broj pregleda pojedinog unosa u razdoblju od 2015. do 2018. godine te ukupan broj eksternih linkova.

Tko je najznačajnija ličnost iz vašeg kraja provjerite >>OVDJE

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene