Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Objavljen je video još jednog britanskog taoca u ISIS-u, samo dan nakon što je više od 100 muslimanskih lidera uputilo molbu terorističkoj skupini da puste zarobljenog humanitarca.


Na novoj propagandnoj snimci ISIS-a, muškarac sjedi iza stola dok govori u kameru. Kaže da želi reći nekoliko činjenica koje bi mogle pomoći u spašavanju života. Napominje kako će reći istinu dok zapadni mediji pokušavaju uvući javnost u još jedan rat s Islamskom državom.

Vezani članci Eksplozija u Kabulu Tko je ISIS-K, skupina odgovorna za krvave napade u Kabulu? Smatra ih se krivima za neke od najgorih zločina posljednjih godina Slika nije dostupna Dragana Heines, udovica okrutno smaknutog sisačkog zeta, očitala lekciju Rodu Stewartu

Skupina je prethodno ubila tri zapadna taoca, Britanca i dva Amerikanca te je zaprijetila da će ubiti britanskog humanitarca Alana Henninga.

U novom trominutnom videu, muškarac obećava 'priopćiti neke činjenice' u seriji 'programa', sugerirajući da će biti još snimaka.

Pozadina na snimci u kojoj se pojavljuje muškarac koji se predstavio kao novinar John Cantlie, je mračna, za razliku od videa na kojima su pripadnici ISIS-a obezglavljivali taoce, pri čemu se iza njih vidjela pustinja, piše Sky News.

'Znam što mislite: On to sigurno radi jer je zarobljenik, jer ima pištolj prislonjen uz glavu i tjeraju ga na to. Istina je, ja sam zarobljenik, to ne mogu zanijekati. Ali napustila me moja Vlada i moja je sudbina sada u rukama Islamske države. Nemam što izgubiti. Možda ću preživjeti, možda ću umrijeti. Ali želim iskoristiti ovu priliku da prenesem nekoliko činjenica koje možete provjeriti. Činjenice koje, ako o njima razmislite, mogu spasiti živote.

Pokazat ću vam istinu koju zapadni mediji pokazuju javnosti i tako ih uvlače u još jedan rat u Islamskoj državi.

Nakon dva užasna i nepopularna rata u Afganistanu i Iraku, zašto se naše Vlade čine tako odlučnima da se uključe u još jedan konflikt u kojem ne mogu pobjediti?', kaže, između ostalog, taoc u videu.

Rouhani kaže da IS želi ubiti čovječanstvo

Skupina Islamska država, koja kontrolira dio teritorija Sirije i Iraka, već je odrubila glave dvojici američkih novinara i britanskom humanitarcu, u znak odmazde za američke napade na nju u Iraku.

Muškarac kaže da je uhvaćen po dolasku u Siriju u studenom 2012. Kaže i da je radio za novine u Britaniji, među kojima su Sunday Times, Sun i Sunday Telegraph.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook