Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki predsjednik Barack Obama pohvalio je dostignuća ruskog premijera Vladimira Putina i tako pokušao premostiti prijepore s moćnim ruskim političarem pošto je prije posjeta Rusiji rekao da je Putin ima mentalitet iz sukoba iz Hladnoga rata.


Obama je rekao da je dvosatan sastanak s bivšim čelnikom Kremlja u njegovoj rezidenciji izvan Moskve bio dobar te da su, kako su izjavili dužnosnici, otvoreno razgovarali za doručkom. 'Svjestan sam da ste obavili izvanredan posao za ruski narod ne samo dok ste bili predsjednik nego da to činite i sada kao premijer', rekao je Obama na početku razgovora. 'Mislimo da postoji izvanredna prilika da se rusko-američki odnosi postave na mnogo snažnije osnove', dodao je.

Vezani članci Pregled tjedna Ivane Pezo Moskaljov (Foto: Dnevnik Nove TV) Propast tvrtki, dugovi veledrogerijama, prisjećanje na žene žrtve nasilja – Sve je to u tjednu za nama zasjenila afera JANAF Gabrijela Kišiček Komunikacijska stručnjakinja analizirala MIlanovićevu "ispriku" i kako bi u javnosti prošla bivša predsjednica da je slala takve poruke

'Razgovor s premijerom bio je dobar i mislim da je njegov pristup sličan Vašem', rekao je Obama ruskom predsjedniku Medvedevu.

Ruski premijer Vladimir Putin izjavio je da je njegov prvi susret s američkim predsjednikom Barackom Obamom bio sadržajan, informativan i u duhu suradnje. Putin je novinarima rekao da je s Obamom 'raspravljao o pitanjima iz prijašnjih godina' i našao 'mnogo dodirnih točaka'.

Viši dužnosnik SAD-a novinarima je rekao, uz uvjet da ostane neimenovan, da se Obama uvjerio kako je Putin 'čovjek današnjice, s čvrstim pogledom u budućnost'. Prije puta u Rusiju Obama je rekao da Putin još ima mentalitet sukoba iz Hladnoga rata, a za mlađeg Medvedeva da razumije kako je vrijeme za nov pristup američko-ruskim odnosima.

Putin je te ocjene bio odbacio, ali je kritika u ruskim medijima bila protumačena kao pokušaj ispitivanja kremaljskog dvojca. 'Pokušaj predsjednika SAD-a da podijeli dvojac pogađa Medvedeva koliko i Putina', ocijenio je komentator Mihail Rostovski u listu Moskovski Komsomol. (Hina)