Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Prijetnja?

Obama: Putin mora priznati novu ukrajinsku vladu. U suprotnom...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obama je kazao kako ne vidi Europsku uniju bez Velike Britanije, te dodao da želi da Škotska ostane u svojoj 307-godišnjoj uniji s Engleskom.

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u četvrtak da ruski predsjednik Vladimir Putin mora priznati novu ukrajinsku vladu i surađivati s njom te zaustaviti 'provokacije' uz ukrajinsko-rusku granicu ili će se u suprotnom suočiti s oštrijim sankcijama skupine G7 najrazvijenijih država svijeta.

Pročitajte i ovo Kusturica na sastanku s Putinom usporedio hrvatske ustaše i ukrajinske banderovce U mnogo čemu su se složili Kusturica na sastanku s Putinom usporedio hrvatske ustaše i ukrajinske banderovce Joe Biden Dodatna sredstva Biden poslao apel: "Ne dopustite da Putin pobijedi"

'Vidjet ćemo što će gospodin Putin učiniti u iduća dva, tri, četiri tjedna, a ako ostane na istom putu, već smo naznačili koje smo akcije spremni poduzeti', rekao je Obama na konferenciji za novinare na kraju summita G7.

Berlin otvorio istragu: Tko je prisluškivao mobitel Angele Merkel?

Činjenica da su se ruske snage djelomično povukle s granice i da Rusija ne destabilizira svoga susjeda 'otvoreno i eksplicitno' ne znači 'da si možemo priuštiti tri, četiri ili šest mjeseci nasilja i sukoba u Ukrajini', dodao je.

Američki predsjednik je dodao da bi volio kada bi Francuska odustala od prodaje nosača helikoptera Mistral Rusiji. Rekao je i kako 'nema dvojbe' da će u petak vidjeti Putina na obljetnici iskrcavanja u Normandiji u Francuskoj.

Obama za ostanak Velike Britanije u EU-u

Također je izjavio u Bruxellesu da ne vidi Europsku uniju bez Velike Britanije, te dodao da želi da Škotska ostane u svojoj 307-godišnjoj uniji s Engleskom.

'S Velikom Britanijom dijelimo stratešku viziju u vezi velikog broja međunarodnih pitanja i za nas je dobro da znamo da Velika Britanija sudjeluje u europskom projektu', rekao je Obama na konferenciji za novinare s britanskim premijerom Davidom Cameronom nakon summita G7.

'Teško je zamisliti da taj plan napreduje bez Velike Britanije i također je teško zamisliti da bi za Veliku Britaniju bilo povoljno da bude isključena iz odluka koje imaju ogroman utjecaj na njezin gospodarski i politički život', dodao je.

Cameron je obećao organizirati referendum o zadržavanju Velike Britanije u EU-u 2017. bude li izabran sljedeće godine.

Josipović s Obamom na ručku razgovarao o važnim pitanjima za Hrvatsku

Antieuropski osjećaj se dodatno pojačao u zemlji tijekom europskih izbora, gdje je uvjerljivo pobijedila eurofobna stranka UKIP, koja radi na izlasku zemlje iz EU-a.

'Siguran sam da će britanski narod donijeti dobru odluku', zaključio je američki predsjednik.

Američkom predsjedniku je također postavljeno pitanje o referendumu o neovisnosti Škotske, predviđenom za rujan.

'Ujedinjeno Kraljevstvo je uvijek bilo izvanredan partner za nas. U interesu nam je da jedan od naših najbližih saveznika ostaje jak, čvrst, ujedinjen i učinkovit partner', zaključio je predsjednik Obama.

U odgovoru Obami koji je rekao da je sklon ujedinjenoj Velikoj Britaniji, škotski premijer Alex Salmond, pobornik neovisnosti, poslužio se slavnom Obaminom rečenicom 'Yes we can' ("Da, možemo").

David Cameron zaprijetio: Ako Jean-Claude Juncker bude predsjednik Europske komisije, Britanija izlazi iz EU

'Radimo na jamčenju pobjede potvrdnog odgovora u korist neovisnosti na referendumu o samoodređenju u rujnu i tako Škotsku pretvoriti u zemlju mogućnosti, i naša poruka Škotima je 'Yes we can'', rekao je Salmond.

'Kao što je američki predsjednik točno primijetio, odluku o budućnosti Škotske trebaju donijeti Škoti', dodao je škotski premijer.

'Neovisna Škotska znači da će Sjedinjene Države imati dva velika prijatelja i saveznika umjesto jednog', istaknuo je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene