Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Muči' ga Junker

Cameron zaprijetio: Ako taj lik bude predsjednik Europske komisije, Britanija izlazi iz EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Velika Britanija mogla bi izaći iz Europske unije, ukoliko Jean-Claude Juncker bude izabran za predsjednika Europske komisije, zaprijetio je britanski premijer David Cameron, piše Der Spiegel.

Na neslužbenom summitu EU u utorak, David Cameron otkrio je da će Velika Britanija izaći iz EU ako kandidat pučana Jean-Claude Juncker bude novi predsjednik Europske komisije, otkrivaju izvori Der Spiegelu, prenosi Guardian.

Pročitajte i ovo Ministri - 4 U obilasku države HDZ-ovi ministri se rastrčali po cijeloj Hrvatskoj, ali tvrde da nisu u kampanji: "To su redovne aktivnosti" Subvencije i Vlada - 2 Pritisak Europske komisije Hoće li Vlada ukinuti subvenciju za energente? "E sad, što će biti nakon izbora, ja ne vjerujem HDZ-u ni kad darove nose"

Britanski premijer smatra kako bi izbor Junckera destabilizirao njegovu Vladu do te mjere da bi on morao ubrzati planove o održavanju referenduma s pitanjem o izlasku ili ostanku Velike Britanije u EU.

Cameron je Britancima već obećao da će takav referendum biti održan 2017. u slučaju da on bude premijer nakon parlamentarnih izbora 2015.

Cameronov je, naime do 2017. namjeravao potaknuti EU na veliku reformu i pregovarati novu povoljniju poziciju za Veliku Britaniju u EU. Uoči referenduma vodio bi kampanju za ostanak u reformiranoj EU. Ali, ako Juncker bude predsjednik EK, Cameron smatra da se EU ne bi mogla znatnije reformirati.

VIDEO Voditelj: 'Premijeru, morate ZAČEPITI!'

'Lik iz 1980.-ih ne može riješiti probleme u sljedećih pet godina', piše Der Spiegel prenoseći ono što su izori čuli na summitu.

Jean-Claude Juncker bio je premijer Luksemburga od 1995. do prosinca 2013., u EU je bio i predsjednik Eurogrupe od 2005. do siječnja 2013. Sada je kandidat Europske pučke stranke za predsjednika Europske komisije.

Njemačka kancelarka Angela Merkel podržava Junckera. 'Vodit ću sve pregovore u duhu toga da Jean-Claude Juncker postane predsjednik EK', rekla je Merkel.

Europsko vijeće sastat će se 26. i 27. lipnja, te tada odlučiti o imenu kandidata kojeg predlaže Parlamentu za nasljednika dosadašnjeg šefa Komisije Jose Manuela Barrosa. Europski parlament predloženom kandidatu glasuje na sjednici sredinom srpnja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene