Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Nuklearna sigurnost

Obama nastavlja bilateralne sastanke uoči sastanka na vrhu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Barack Obama nastavio je bilateralne sastanke sa svjetskim čelnicima uoči svečanog otvorenja sastanka na vrhu o nuklearnoj sigurnosti u Washingtonu na kojem sudjeluje 47 zemalja.

Na summitu će biti riječi o sigurnosti nuklearnog materijala i prijetnji nuklearnog terorizma, i to će biti dosad najveći međunarodni skup o toj temi. U Konvencijskome centru ‘Walter E. Washington’, gdje se sastanak održava, Obama se u ponedjeljak sastaje s čelnicima Jordana, Malezije, Ukrajine, Armenije i Kine. Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost najavio je i mogućnost Obamina sastanka s turskim premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom. Na sastanku Obame s kineskim predsjednikom Hu Jintaom, za koji vlada najveće zanimanje, nastojat će se smanjiti razlike u vezi s podcijenjenom kineskom valutom i trgovinom, a razgovarat će i o uvođenju novih sankcija Iranu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Savjeti stručnjaka 5 stvari koje morate maknuti s Facebooka. Odmah! Slika nije dostupna Nema opasnosti Srušio se dio krova NE u Černobilu

Nakon bilateralnih sastanaka, u 17 sati po lokalnom vremenu (23,00 CET-srednjoeuropsko vrijeme) počet će ceremonija dočeka na kojoj će Obama osobno pozdraviti čelnike svih izaslanstava koja sudjeluju na summitu. Od 47 država 38 predstavljaju predsjednici država ili vlada, a devet njihovi zamjenici ili ministri vanjskih poslova i obrane. Na skupu sudjeluje i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy te direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Yukiya Amano. Na radnoj večeri u Konvencijskome centru Obama će biti domaćin čelnicima izaslanstava.

U središtu rasprave na večeri s kojom počinje skup bit će ‘magnituda prijetnje nuklearnog terorizma’, najavio je koordinator Bijele kuće za protuterorizam Gary Samore. U utorak će Obama predsjedati cjelodnevnom skupnom sjednicom na kojoj će glavna tema biti odgovor na prijetnju nuklearnog terorizma. Jutarnja skupna sjednica održat će se od 9,30 do 11,30 sati, a na njoj će sudionici među ostalim raspravljati o nacionalnim mjerama određenih zemalja kako bi osigurale nadzor nad nuklearnim materijalom i spriječile njegovo krijumčarenje. Nakon toga na radnom ručku razgovarat će o ulozi IAEA u nuklearnoj sigurnosti, najavio je Gary Samore. Na poslijepodnevnoj sjednici skupa od 14 do 16 sati glavna će tema biti međunarodne mjere kako bi ojačala nuklearna sigurnost, s naglaskom na poštovanje Međunarodne konvencije o zaštiti nuklearnog materijala, te Konvencija o suzbijanju akata nuklearnog terorizma. Obama će nakon skupne sjednice održati konferenciju za novinare na kojoj će biti objavljena zajednička izjava summita, a skup će završiti svečanim primanjem u Konvencijskome centru.

Američka državna tajnica Hillary Clinton i ministar energetike Steven Chu u ponedjeljak će biti domaćini radne večere, a u utorak radnog ručka za ministre vanjskih poslova i nuklearne dužnosnike zemalja sudionica. Summit o nuklearnoj sigurnosti u Washingtonu prate iznimne mjere sigurnosti, uključujući i potpunu blokadu prometa u gradskome središtu oko Konvencijskoga centra, posebnu regulaciju prometa i parkiranje te sigurnosne provjere svih građana koji ulaze u zonu sigurnosti. Riječ je najvećem skupu svjetskih čelnika koji se održava u SAD-u od osnivačke konferencije Ujedinjenih naroda u San Franciscu 1945. na kojoj je sudjelovalo 45 država. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene