Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kampanja se zaoštrava

Obama mora mobilizirati mlade, ključne na izborima 2008.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Barack Obama, izabran prije četiri godine na čelo SAD-a ponajprije zahvaljujući mobilizaciji najmlađih birača, mora ove godine pokušati ponovno potaknuti polet te kategorije pučanstva, koju je kriza duboko pogodila.

Čak 66 posto Amerikanaca u dobi od 18 do 30 godina odabrali su 2008. demokratskog kandidata ispred republikanca Johna McCaina, istodobno opovrgnuvši uvriježeno mišljenje da na izborima sudjeluje manje od polovice mladih Amerikanaca.

No ove godine, kad se Obama suprotstavlja republikancu Mittu Romneyu, mladi su ga, čini se, pomalo napustili, iako i dalje većina, 56 posto, namjerava glasati za njega, prema 37 posto koji bi glasovali za bivšeg guvernera Massachusettsa, prema nedavnom istraživanju CNN-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sve manje 'lajkova' Pratite uživo kako Romneyju pada popularnost! Slika nije dostupna Ovo će se pamtiti Deset stvari koje su obilježile američke predsjedničke izbore

>> Prema anketama Obama i Romney izjednačeni

Svjestan uloga, Obamin predizborni stožer poslao je Obamu ovaj tjedan u obilazak triju sveučilišnih gradova koji se smatraju ključnim za izbore 6. studenoga, u Iowi, Coloradu i Virginiji. Bude li ishod neizvjestan, glasovi mladih mogli bi presuditi.

No kandidat za Romneyevog potpredsjednika Paul Ryan u srijedu je na republikanskoj konvenciji govorio o 'izgubljenoj generaciji', koja s 'diplomama u rukama živi u roditeljskom domu i promatra izblijedjele Obamine postere u svojim nekadašnjim dječjim sobama', a u tome bi moglo biti i nešto istine, jer 89 posto mladih od 18-29 godina tvrde da loša gospodarska situacija ima posljedice po njihov svakodnevni život. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene