Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki predsjednik Barack Obama pred članovima američkog Kongresa i milijunima TV gledatelja održao je redovni godišnji govor (State of the Union) o stanju nacije u kojem središnja tema bilo gospodarstvo i poticaj rastu srednje klase.


Obama je rekao da se američko gospodarstvo oporavlja; stvoreno je šest milijuna novih radnih mjesta, oporavlja se automobilska industrija, tržište nekretnina i burze. "Naše gospodarstvo stvara nova radna mjesta, ali još uvijek puno ljudi ne može naći stalan posao", upozorio je. "Korporativni profiti su dosegli dosad neviđene razine, ali obične plaće jedva su se pomakle tijekom prošlog desetljeća". Rekao je da zato želi "ponovno upaliti pravi motor gospodarskog rasta Amerike - uspješnu srednju klasu". "Rastuće gospodarstvo koje stvara dobra i poslove za srednju klasu - to mora biti zvijezda vodilja koja usmjerava naše napore", naglasio je predsjednik SAD.

"Svakog se dana kao nacija trebamo upitati tri pitanja; kako da u našoj zemlji stvorimo više radnih mjesta, kako da našem narodu pribavimo vještine potrebne da se obavi posao na tim radnim mjestima i kako da osiguramo da naporan rad vodi životu dostojnom čovjeka", rekao je Obama. On je naglasio da ništa od onoga što je u svom govoru predložio ne bi trebalo povećati deficit. "Ne trebamo veću vladu već pametniju vladu koja će postaviti prioritete i investirati u rast", rekao je Obama.

Vezani članci Kolinda Grabar-Kitarović i Joe Biden Čestitke na Bidenovu pobjedu pljušte na sve strane, oglasili se i Plenković, Milanović, Grabar-Kitarović. Vučić: "Čestitat ću mu, ali..." Marijana Grbeša Zenzerović Analiza završnice kampanje: "Ulozi su veliki, obje strane smatraju da trebaju osloboditi Ameriku od ovih drugih"

>> Pogledajte kako puca Obama

U govoru je zatražio potporu Kongresa za svoj plan gospodarskog rasta koji uključuje porezne i obrazovne reforme a koje bi za cilj imale povratak proizvodnje iz inozemstva u Sjedinjene Države. Amerikanci, rekao je Obama, ne očekuju da vlada riješi svaki njihov problem "ali očekuju da stavimo interese nacije ispred interesa stranaka. Očekuju da sklopimo razumne kompromise tamo gdje možemo".

Naš je zadaća učiniti da ova vlada radi na korist mnogih a ne samo nekih, da ohrabruje slobodno poduzetništvo, nagrađuje pojedinačnu inicijativu i otvara mogućnosti našoj djeci, istaknuo je Obama. On je rekao da su Sjedinjene Države posljednjih godina na energetskom planu postigle napredak u boljem iskorištavanju goriva i smanjenju emisije stakleničkih plinova ali da moraju učiniti više u borbi protiv klimatskih promjena, a ako u tome ne bude imao potporu Kongresa onda će djelovati sam.

"Ako Kongres ne bude uskoro djelovao kako bi zaštitio buduće generacije - ja hoću. Naredit ću svojoj administraciji da prouči na koji bi način izravnim uredbama mogli doprinijeti smanjenju zagađenja i pripremi naših zajednica posljedicama klimatskih promjena te ubrzati prijelaz na održivije izvore energije", istaknuo je Obama.

Govoreći o vanjskoj politici SAD Obama je rekao da će tijekom idućih godinu dana iz Afganistana povući 34.000 vojnika a da će do kraja 2014. američko sudjelovanje u ratu u Afganistanu biti završeno. On je kazao da se priroda rata protiv terorizma promijenila i da Amerika više ne treba slati desetke tisuća vojnika u inozemstvo već treba pomoći zemljama poput Libije, Somalije i Jemena da same skrbe za svoju sigurnost. Obama je rekao da želi surađivati s Kongresom kako bi poboljšao transparentnost metoda koje se koriste u borbi protiv terorizma i osigurao da su svi aspekti te borbe u skladu s američkim zakonima.

Američki predsjednik je rekao da će SAD i dalje biti na čelu borbe protiv širenja najopasnijeg oružja i upozorio sjevernokorejski režim da će samo poštivanjem međunarodnih obveza postići sigurnost i napredak. I Iranu je poručio da je vrijeme za diplomatsko rješenje spora oko nuklearnog programa Teherana.

On je kazao da će s Rusijom potražiti načine za daljnje smanjenje nuklearnih arsenala i sprječavanje da nuklearni materijali ne padnu u krive ruke. Kao jednu od rastućih prijetnji izdvojio je informatičke napade i špijunažu, te je rekao da je potpisao izvršnu uredbu kojom se ojačava obrana SAD na tom području kako bi se zaštitili vojni i civilni sustavi i privatnost građana.

Obama je najavio i početak pregovora o slobodnoj trgovini između Sjedinjenih Država i Europske unije "jer slobodna i pravedna razmjena preko Atlantika predstavlja potporu za milijune radnih mjesta u SAD". "U obrani slobode mi ćemo ostati sidro jakih saveza od Amerika do Afrike, od Europe do Azije", istaknuo je Obama.

Govor o stanju nacije završio je dijelom u kojem je naglasio da se ulažu napori u kontrolu oružja unutar SAD kako se ne bi ponovila masovna ubojstva poput onog u Newtownu u kojem je ubijeno 28 osoba. "Naše djelovanje neće spriječiti svaki bezuman čin nasilja u ovoj zemlji...Ali naši prijedlozi zaslužuju da se o njima glasuje jer dva mjeseca nakon Newtowna više od tisuću rođendana, diploma i obljetnica će biti ukradeno iz naših života zbog metaka ispaljenih iz vatrenog oružja", rekao je američki predsjednik Barack Obama. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju