Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Obama i Clinton zajednički pozvali na jedinstvo Demokratske stranke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Senatori Barack Obama i Hillary Clinton, sudionici ogorčene bitke za demokratsku nominaciju koja je podijelila stranku, u petak su se prvi puta zajednički pojavili u kampanji otkako se Clinton povukla iz utrke, poručivši iz gradića Unity (Jedinstvo) u New Hampshiru, kako su "danas došli ujedinjeni s istim ciljem da izaberu Obamu za sljedećeg predsjednika SAD-a".

"Znam da će ovo što smo počeli danas na ovom polju u Unityu, završiti na stepenicama Capitol Hilla kada će Barack Obama položiti prisegu kao naš sljedeći predsjednik", rekla je Clinton pred oko 6.000 oduševljenih demokratskih pristaša u Unityu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Edwards proziva Hillary Clinton zbog rata u Iraku Slika nije dostupna Hillary Clinton čvrsto u vodstvu za nominaciju

"Mi smo jedna stranka, mi smo jedna Amerika i nećemo stati dok ne vratimo našu zemlju ponovo na put mira, prosperiteta i napretka u 21. stoljeću", poručila je Clinton.

U uzvike oduševljenja, okupljeni su joj odgovorili Obaminim sloganom "Da, mi možemo!", "Da, mi možemo!", i povicima "Obama! Obama!", ali i "Hillary! Hillary!".

Clinton je rekla da je ponosna što može pomoći da se "ujedini 36 miljuna ljudi i stvori nezaustavljiva snaga za promjene". Tijekom šest mjeseci procesa predizbora, Obama i Clinton su dobili po oko 18 milijuna glasova, a njemu je nominaciju donio veći broja osvojenih delegata.

Pozivajući demokratske pristaše da ujedinjeni stanu iza Obame, ona je upozorila da su od posljednjih 10 predsjedničkih izbora u SAD, demokrati osvojili samo tri. "Ne smijemo dopustiti da nam ovaj trenutak izmakne. Apsolutno je bitno da imamo demokratskog predsjednika idućeg siječnja", naglasila je.

Posljednje ispitivanja javnog mišljenja pokazuju da je Obama do sada pridobio podršku oko 50 posto pristaša Hillary Clinton, ali i da će 20 posto njih glasovati za republikanskog kandidata John McCaina.

Rekavši kako su McCain i predsjednik George W. Bush samo dva lica istog novčića, Clinton je pozvala birače da "ako žele promjenu...glasuju za Obamu i dobit će promjenu koju trebaju i zaslužuju".

Obama se pridružio svojim pristašama koji su uzvikivali "Hvala ti Hillary", odajući priznanje donedavnoj suparnici kao "izvanrednoj čelnici" koja pomaže se se Americi donesu "novi i bolji dani".

"Tijekom 16 mjeseci dijelili smo pozornicu kao suradnici..No danas, ne mogu biti sretniji, ni počašćeniji, ni više dirnut što smo zajedno...Ona je zakon! Ona je zakon! To sam htio reći", kazao je Obama.

Odao je priznanje Hillary Clinton i njezinu suprugu, bivšem predsjedniku Billu Clintonu, kao stupovima Demokratske stranke, ističući da mu je njihova pomoć nužna u kampanji za predsjedničke izbore 4. studenoga.

"Mi ih trebamo oboje. Jako ih trebamo. Ne samo moja kampanja već Amerikancima treba njihova služba, vizije i mudrost u mjesecima i godinama koje dolaze. Tako ćemo doći do jedinstva stranke i jedinstva Amerike", rekao je Obama, oduševljeno pozdravljen od pristaša.

Pred 6.000 okupljenih u gradiću s 1.700 stanovnika, oboje su podsjetili da su u siječnju na predizborima u Unityu dobili po 107 glasova. Po riječima Obame, "to je danas 214 glasova za promjenu u Americi".

Obama je najavio da će te promjene i novi smjer koje će on donijeti kao predsjednika SAD značiti, uz ostalo, prekid trošenja 10-12 milijardi dolara mjesečno u Iraku, odgovorno i postupno povlačenje iz Iraka, bolji tretman veterana, fokusiranje na dobijanje rata u Afganistanu i uklanjanje vodstva al Qaede.

Također je najavio porezno rasterećenje za srednju klasu, uvođenje univerzalnog zdravstvenog osiguranje te pozvao na jednako plaćanje rada muškaraca i žena.

Večer uoči skupa u Unityu, Clinton i Obama imali su večeru sa 300 najvećih donatora njezine kampanje u Washingtonu, na kojoj je Clinton pozvala da podrže kampanju senatora iz Illinoisa, koji nastoji postati prvi crnac predsjednik SAD-a.

Na večeri su prikupljane i donacije za pokrivanje duga od preko 22 milijuna dolara iz kampanje Hillary Clinton, uz maksimalno dopuštene priloge Baracka i Michele Obama od po 2.300 dolara.

Propisi o financiranju kampanje ne dopuštaju Obami da iz sredstava svoje kampanje nadoknadi dug Clinton, već se ta sredstava moraju namjenski prikupiti.

On je pozvao svojih 1,4 milijuna on-line donatora da prilozima pomognu bivšoj prvoj dami.

Dio duga je i posudba kampanji 12 milijun dolara vlastitih sredstava Hillary Clinton, za čije vraćanje ona ima još samo dva mjeseca, do stranačke konvencije 25-28. kolovoza, jer će nakon toga ta sredstva biti knjižena kao nepovratna.

Savjetnici Clinton upozorili su Obamu da će ona moći ograničeno sudjelovati u njegovoj kampanji, ako bude preko ljeto morala skupljati novac da vrati dugove.

U različitim ispitivanjima raspoloženja američkih birača, objavljivanih posljednjih dana, Obama ima prednost od šest do 15 posto glasova pred McCainom.

Nasuprot tome, dnevno ispitivanje Instituta Gallup, s najvećim uzorkom i najmanjom marginom pogreške, koje je ranije davalo 5-6 posto prednosti Obami, već tri dana pokazuje da su Obama i McCain potpuno izjednačeni, s po 44 posto glasova svaki, uz 12 posto neodlučnih.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene