Tisuće prosvjednika marširalo je u utorak ulicama Hong Konga zahtijevajući punu demokraciju, temeljna prava pa čak i neovisnost od Kine smatrajući da Komunistička partija guši lokalne slobode.

Galerija


Tijekom protekle godine zemlje poput SAD-a i Britanija izrazile su zabrinutost zbog velikog broja slučajeva koji, po njima, potkopavaju slobodu i autonomiju Hong Konga pod kineskom vlašću.

Vezani članci Buktinja u izlogu (Foto: Dnevnik.hr) Eskalacija nasilja u Hong Kongu: Policija naoružanim prosvjednicima prijeti pravim mecima Prosvjedi u Hong Kongu (Foto: AFP) SAD zabrinut zbog situacije u Hong Kongu: "Osuđujemo nasilje na svim stranama"

To uključuje zatvaranje aktivista, zabranu političkih stranaka koje se zalažu za neovisnost Hong Konga, izgon zapadnog novinara i zabranu sudjelovanja demokratskih aktivista na lokalnim izborima.

S novogodišnjeg marša upućen je poziv da se pokrenu zastale demokratske reforme i borba protiv "političke represije" Pekinga.

"Gledajući unatrag na proteklu godinu, bila je to vrlo loša godina... Vladavina prava u Hong Kongu posrće", kazao je jedan od organizatora prosvjeda Jimmy Sham.

Bivša britanska kolonija vratila se pod vlast Kine 1997., uz obećanje o visokom stupnju autonomije. (Hina)