Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ratnik na konju'

Novi spor Grčke i Makedonije: Spomenik Aleksandru - ponos nacije ili provokacija?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi spor Grčke i Makedonije, ovaj put oko golemog spomenika u središtu Skoplja. Iako mu je službeni naziv 'Ratnik na konju', jasno je da prikazuje Aleksandra Velikog - kojeg i jedni i drugi smatraju svojim. Za Makedonce je spomenik ponos nacije, za Grke - obična provokacija.

40 tona težak i 20 metara visok - divovski spomenik postavljen je na središnjem trgu u glavnom gradu Makedonije. Nerijetko je nazivaju i bivšom jugoslavenskom republikom Makedonijom, s obzirom na to da je Makedonija naziv i pokrajine na sjeveru Grčke. Dvije zemlje ne spore se samo oko imena, nego i oko povijesti.

Pročitajte i ovo Snažan potres pogodio Grčku Magnitude 5,7 Dva snažna potresa pogodila Grčku: "Bilo je kao da se kuća vrti u krug" Prosvjedi u Grčkoj - 3 prosvjedovalo 30.000 ljudi VIDEO Nemiri na ulicama Grčke na godišnjicu stravične željezničke nesreće: Letjeli molotovljevi kokteli i suzavci

'Aleksandar je simbol našeg postojanja. Veselimo se ovom veličanstvenom uratku', kazao je jedan stanovnik Skopja.

'Ne razumijem što spomenik Aleksandru Velikom radi u Skoplju? On sa Skopljem nema veze. Aleksandar Veliki je Grk', iz Atene poručuje Katerina Galanaki.

Poznat i kao Aleksandar Makedonski, jedan je od najvećih osvajača antičkog doba. Spomenik u Skoplju postavljen je u okviru projekta obnove grada. No, mnogi se slažu da je i provokacija zasigurno jedan od razloga. 'To je djelomični razlog podizanja spomenika - napakostiti Grcima s kojima imamo nesuglasice. U Makedoniji je danas jaka kriza identiteta', kaže glavni urednik makedonskog lista 'Spic' Branko Geroski.

Iako je podigao prašinu, spomenik zapravo nikoga nije iznenadio. 'Naši politički odnosi sa Skopljem vrlo su loši. Bilo je logično da će se ovako nešto dogoditi, zar ne? Već imaju zračnu luku koja se zove Aleksandar Veliki. Neki stavovi Grčke trebali su biti puno oštriji', smatra Atenjanin Christos Georgakopoulos.

Zbog spora s Grčkom, Makedonci 2008. godine nisu postali članica NATO saveza. Grci su im blokirali i pregovore s Europskom unijom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene