Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Treća besana noć

Novi potres snažno zatresao Italiju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Po posljednjim podacima službi civilne zaštite u potresu koji je u ponedjeljak u noći pogodio središnju Italiju život je izgubilo 250 osoba. Broj smrtno stradalih još nije konačan, a jedanaest tijela još nije identificirano.

Talijanski premijer Silvio Berlusconi jučer je najavio da će za 48 sati prestati potraga za preživjelima u ruševinama nakon čega će se, navodi ANSA, oko 30 osoba koje se vode kao nestale pribrojati popisu poginulih.

Pročitajte i ovo New York - 2 Podrhtavanje Potres snažno zatresao New York, osjetio se i u okolnim saveznim državama Potraga za nestalima i spašavanje odsječenih nakon potresa na Tajvanu - 1 Utrka s vremenom FOTO Potraga za nestalima u potresu na Tajvanu: Stotine su odsječene, više od tisuću ozlijeđenih

Nakon novog snažnog potresa u utorak navečer zabilježena su još dva slabija oko 23.30 sati i nešto nakon ponoći, a u srijedu ujutro oko 6.30 sati zabilježen je potres snage 3,7 Richtera. Nešto prije 20 sati novi je snažni potres jačine 5,6 stupnjeva po Richteru zatresao središnju Italiju, prenose talijanski mediji. Doznajemo da su znanstvenici predvidjeli mogućnost novih većih pomaka u zemljinoj kori.

Oko 25.000 stanovnika L'Aquile, glavnog grad potresom pogođene regije Abruzzo, noć je provelo izvan svojih domova u automobilima i šatorima na temperaturi koja je pala na 4 do 5 stupnjeva Celzija, izvijestila je agencija ANSA.

Više od 70 tisuća ljudi ostalo je bez krova nad glavom i žive pod šatorima. Tisuće spasilaca i volontera vode borbu s vremenom tražeći preživjele ispod ruševina, koji kako vrijeme prolazi imaju sve manje šansi da dočekaju spas. 42 sata nakon najstrašnijeg potresa koji je Italiju pogodio u posljednja tri desetljeća, iz ruševina je izvučena živa žena.

Premijer Silvio Berlusconi zahvalio je na ponuđenoj pomoći sa svih strana svijeta, rekavši kako je Italija bogata zemlja te ima dovoljno sredstava da se sama nosi s ovom katastrofom. U L'Aquili je mrtvačnica improvizirana u zgradi u kojoj se inače nalazi škola financijske policije.

>> Broj poginulih narastao na 207, tlo u Italiji i dalje podrhtava

>> Predvidio potres, prijavili ga jer širi paniku

A trenutačno najtraženiji čovjek na svijetu, Gioacchino Giuliani, talijanski seizmolog, koji je predvidio potres u za L’Aquilu, svoju je obitelj evakuirao iz grada oko ponoći, nekoliko sati prije potresa, izjavio je za jednu talijansku televizijsku postaju, kojoj je intervju dao na terenu, gdje radi kao volonter. 'Svoju sam djecu spasio, ali tuđa su poginula', rekao je Giuliani. Njegova nam je supruga u telefonskom razgovoru potvrdila kako ga neprestano zovu nebrojene televizijske postaje diljem svijeta. Giuliani je svoje predviđanje temeljio na koncentracijama plina radona oko seizmički aktivnih područja.

Podsjetimo, Giuliani je predvidio veliki potres, ali je prijavljen vlastima zbog širenja panike među stanovništvom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene