Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predstavnici Rusije i Gruzije počeli su u Ženevi novi krug pregovora o budućnosti Abhazije i Južne Osetije nakon prošlogodišnjeg sukoba.


Zajedno s ruskim i gruzijskim dužnosnicima i izaslanicima Abhazije i Južne Osetije u pregovorima sudjeluju predstavnici Europske unije, UN-a, OESS-a i SAD-a. Razgovori se održavaju u UN-ovu uredu u Ženevi, a bit će usredotočeni na humanitarna i sigurnosna pitanja. Među njima je i pitanje uspostave mehanizma za sprječavanje i rješavanje mogućih oružanih izgreda u blizini ili unutar gruzijskih odcijepljenih pokrajina Abhazije i Južne Osetije.

Vezani članci Carinska policija (Foto: Dnevnik.hr) Prosvjetari pokrenuli lavinu: Veće koeficijente sad traže i carinici, Sindikat policije, pravosudni policajci... Branimir Mihalinec (Foto: Dnevnik.hr) Gotov još jedan maratonski sastanak u Vladi: Mihalinec u ponedjeljak očekuje završetak pregovora, Plenković otkazao put u Madrid

Pregovarači su se u načelu dogovorili o tome mehanizmu, ali još raspravljaju o potankostima njegova djelovanja. Rusija je priznala neovisnost Abhazije i Južne Osetije ubrzo nakon ljetošnjeg petodnevna rata, a tu su odluku osudile europske zemlje i SAD. Dosadašnja tri pregovaračka kruga nisu dala velike rezultate.