Kim Jong Un (Foto: AFP)
Kim Jong Un (Foto: AFP) Foto: Afp

''Dubok snijeg i niske temperature nisu dorasle lideru Sjeverne Koreje dok se penjao na Mount Paektu'', tvrde mediji te države te prilažu fotografiju nasmijanog Kim Jong Una.


Sjevernokorejski diktator Kim Jong Un kontrolirao je vrijeme dok se u kožnim cipelama penjao na gotovo 3.000 metara visoku planinu Mount Paektu, navode sjevernokorejski državni mediji.

Vezani članci Kim Jong Un i Kim Yo Jong Sjevernokorejski diktator Kim Jong Un u komi, pojavila se nasljednica? "Procjenjujem da je u komi, ali da je još uvijek živ" Kim Jong Un Više eksplozija u Sjevernoj Koreji? Svjetski mediji pišu da je poginulo 15 ljudi

''Dubok snijeg i niske temperature od minus 20 stupnjeva nisu dorasle Izvrsnom vođi'' - navode dalje te nastavljaju – ''Iako je hujalo nevrijeme, Kim Jon Un kontrolirao je prirodu i načinio da se ubrzo pojavi sunce te da nebo bude vedro.''

U izvještaju državni medij nadalje piše da je planina ponudila toplu dobrodošlicu vođi, piše Mirror.

Njegova naredba na planini bila je da se spomenik na vrhu i obližnji obrazovni kompleks sruše te da se izgradi novi hotel i nekoliko stanica za odmor.

Kim Jong Un na ovu se planinu popeo više puta, a u dva navrata nakon penjanja na Mount Paektu netko od bliskih suradnika bio je smaknut.

2013. godine među smaknutima bio je njegov tetak, a 2015. bivši ministar obrane. Na planini je bio i u rujnu ove godine, nakon petog nuklearnog testa, pa zapadni eksperti smatraju da bi se i ovog puta mogle čuti važne vijesti iz Sjeverne Koreje.

Što se tiče Mount Paektua, zbog niza potresa koji su zabilježeni ondje u posljednje vrijeme, stručnjaci sumnjaju da je nuklearni pokus destabilizirao planinu ispod koje se nalazi poligon za testiranje, a strahuju i od moguće erupcije obližnjeg vulkana, Mount Paektua, koji je zadnji put bio aktivan 1903. godine.