Kim Jong Un na Mount Paektu (Foto: AFP)
Kim Jong Un na Mount Paektu (Foto: AFP) Foto: Afp

Dva slabija potresa zabilježena su u subotu nedaleko od sjevernokorejskog poligona za testiranje nuklearnog oružja i vjerojatno su posljedica velikog nuklearnog pokusa početkom rujna, rekao je dužnosnik Američkog geološkog zavoda.


Potresi magnitude 2,9 i 2,4 stupnja zabilježeni su rano ujutro po mjesnom vremenu, rekao je.

Vezani članci Slika nije dostupna Tonči Tadić pojasnio kako Sjeverna Koreja proizvodi plutonij: "Na isti način kao što je to htio Adolf Hitler" Slika nije dostupna Uz Sj. Koreju nuklearno oružje ima još 8 zemalja, a najviše je pokusa izveo SAD

Zabilježeni su u blizini nuklearnog poligona Punggye-ri, gdje je Sjeverna Koreja 3. rujna izvela šesti i do sada najveći podzemni nuklearni pokus.

"Vjerojatno je riječ o posljedicama šestog nuklearnog pokusa", kazao je dužnosnik, napomenuvši da je u međuvremenu zabilježeno nekoliko manjih potresa.

Pyongyang tvrdi da je u rujnu testirao hidrogensku bombu, a stručnjaci su kazali da je eksplozija bila 10 puta snažnija od bombe bačene na Hiroshimu.

Stručnjaci sumnjaju da je pokus destabilizirao planinu ispod koje se nalazi poligon, a strahuju i od moguće erupcije obližnjeg vulkana, Mount Paektua, koji je zadnji put bio aktivan 1903. (Hina)