Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Stručnjaci vjeruju da su na tragu najjačem oružju protiv raka od otkrića kemoterapije.


Rješenje u borbi protiv ovog efikasnog ubojice mogla bi biti - imunoterapija. Riječ je o lijekovima koji pomažu tijelu da jača imunosustav, napada zloćudne stanice i tako se bori protiv bolesti.

Dvije odvojene kliničke studije kod različitih tipova uznapredovalih karcinoma pokazale su da lijekovi koji jačaju imunitet mogu biti okidač za uništavanje stanica tumora.

Kod kliničke studije koja je uključivala 260 pacijenata oboljelih od karcinoma pluća u završnoj fazi koji su uzimali nivolumab živjeli su u prosjeku 3,2 mjeseca dulje.

'U 20 godina ovo je jedan od najvećih iskoraka kad je u pitanju rak pluća', izjavila je dr. Julie Brahmer koja je vodila studiju.

Vezani članci Laboratorij/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Veliki korak naprijed u borbi protiv karcinoma u Hrvatskoj: Odsad će svim bolesnicima biti dostupan novi način liječenja Pred kamerama Provjerenog ponosno pokazale svoje ožiljke (Foto: Provjereno) - 4 Tri žene i tri hrabre pobjede protiv karcinoma: Ponosno su stale pred kamere i pokazale svoje ožiljke

Otkriven uzrok širenja stanica raka dojke

U drugoj studiji sudjelovalo je 945 pacijenata s melanomom, odnosno rakom kože, koji su uzimali nivolumab i ipilimumab. Kod njih je bolest stagnirala, a živjeli su 11,5 mjeseci dulje, ali samo kada su pili oba lijeka. Inače, riječ je o jednom od najtežih oblika karcinoma. Do prije nekoliko godina, prosječna procjena preostalog života bila je sedam mjeseci.

Imunosustav ima nekoliko mehanizama za prepoznavanje opasnosti i blokiranja stanica koje ga napadaju. Međutim, kod karcinoma, zbog čega i je toliko smrtonosan, problem je što se stanice raka mogu 'kamuflirati' pa ih imunosustav ne prepoznaje kao štetne.

Jedan od najvećih izazova koji je sada pred znanstvenicima je zbog čega neki pacijenti reagiraju na imunoterapiju a neki ne. No, stručnjaci tvrde da bi imunoterapija mogla zamijeniti kemoterapiju već u narednih pet godina, osobito kod raka pluća i melanoma.

Rezultati obaju istraživanja predstavljeni su u nedjelju na konferenciji Američkog onkološkog društva u Philadelphiji, piše Independent.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook