Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Senzacija u medicini

NOVA ERA U BORBI PROTIV RAKA - Ovo će spasiti tisuće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stručnjaci vjeruju da su na tragu najjačem oružju protiv raka od otkrića kemoterapije.

Rješenje u borbi protiv ovog efikasnog ubojice mogla bi biti - imunoterapija. Riječ je o lijekovima koji pomažu tijelu da jača imunosustav, napada zloćudne stanice i tako se bori protiv bolesti.

Dvije odvojene kliničke studije kod različitih tipova uznapredovalih karcinoma pokazale su da lijekovi koji jačaju imunitet mogu biti okidač za uništavanje stanica tumora.

Kod kliničke studije koja je uključivala 260 pacijenata oboljelih od karcinoma pluća u završnoj fazi koji su uzimali nivolumab živjeli su u prosjeku 3,2 mjeseca dulje.

'U 20 godina ovo je jedan od najvećih iskoraka kad je u pitanju rak pluća', izjavila je dr. Julie Brahmer koja je vodila studiju.

Pročitajte i ovo Princeza od Walesa, Catherine Middleton Hvale njezinu hrabrost Britanski mediji u šoku nakon objave o bolesti princeze Kate: "Jednom se mora usredotočiti i na sebe" Karcinomi glave i vrata - 4 Sva moguća pomoć stručnjaka Jedna pozitivna vijest iz zdravstva: U KBC-u Zagreb osnovan je Centar za tumore glave i vrata. Liječnici upozoravaju na koje simptome obratiti pozornost

Otkriven uzrok širenja stanica raka dojke

U drugoj studiji sudjelovalo je 945 pacijenata s melanomom, odnosno rakom kože, koji su uzimali nivolumab i ipilimumab. Kod njih je bolest stagnirala, a živjeli su 11,5 mjeseci dulje, ali samo kada su pili oba lijeka. Inače, riječ je o jednom od najtežih oblika karcinoma. Do prije nekoliko godina, prosječna procjena preostalog života bila je sedam mjeseci.

Imunosustav ima nekoliko mehanizama za prepoznavanje opasnosti i blokiranja stanica koje ga napadaju. Međutim, kod karcinoma, zbog čega i je toliko smrtonosan, problem je što se stanice raka mogu 'kamuflirati' pa ih imunosustav ne prepoznaje kao štetne.

Jedan od najvećih izazova koji je sada pred znanstvenicima je zbog čega neki pacijenti reagiraju na imunoterapiju a neki ne. No, stručnjaci tvrde da bi imunoterapija mogla zamijeniti kemoterapiju već u narednih pet godina, osobito kod raka pluća i melanoma.

Rezultati obaju istraživanja predstavljeni su u nedjelju na konferenciji Američkog onkološkog društva u Philadelphiji, piše Independent.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene