Emmanuel Macron
Emmanuel Macron Foto: Afp

Skupina francuskih intelektualaca, uključujući dobitnicu Nobelove nagrade za književnost Annie Ernaux, pozvala je na prosvjede koje će idući tjedan ljevica organizirati protiv predsjednika Emmanuela Macrona koji, kako tvrde, ne čini dovoljno za siromašne u vrijeme galopirajuće inflacije.


"Emmanuel Macron koristi inflaciju kako bi produbio jaz između bogatih i siromašnih i potaknuo kapitalne dobitke nauštrb ostalih", kaže se u pismu 69 potpisnika, pisaca, redatelja i sveučilišnih profesora koji je objavljen u nedjelju u listu Journal Du Dimanche.

"Sve je to pitanje političke volje", dodaje se u članku koji potpisuje i Annie Ernaux, koja je u četvrtak proglašena dobitnicom Nobelove nagrade za književnost.

U tekstu se tvrdi da vlada nije učinila dovoljno u borbi protiv rasta cijena energenata i odbila je povisiti poreze tvrtkama koje dobro zarađuju zbog visoke inflacije.

Potpisnici su pozvali na pridruživanje prosvjedu 16. listopada koji organizira krajnje lijeva stranka Nepokorena Francuska, koja je ove godine sklopila savez s umjerenijim lijevim stranka i formirala najveći francuski oporbeni blok.

Ilustracija Velika Britanija razmišlja o priključenju novom europskom političkom projektu

Ruski predsjednik Vladimir Putin Putin poslao poruku Macronu: "Granatiranje nuklearne elektrane stvara opasnost od katastrofe"

Prosvjed koji se promovira kao marš "protiv visokih troškova života i klimatske neaktivnosti" dolazi u vrijeme kad Macron suočen sa žestokim protivljenjem sindikata planiranoj mirovinskoj reformi i s brojim štrajkovima radnika koji zahtijevaju veće plaće.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju