Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Macronova zamisao

Velika Britanija razmišlja o priključenju novom europskom političkom projektu

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Velika Britanija razmatra o tome da se u listopadu pridruži novom političkom Europskom "klubu nacija", proširenom političkom projektu čiji je najveći pobornik francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Prvi sastanak novog političkog kluba, tzv. "Europska politička zajednica" trebao bi se održati početkom listopada u Pragu. Britanski čelnici žele saznati više detalja o samom projektu, prije nego što se premijerka Liz Truss posveti prisustvovanju.

Još uvijek nikakva konačna odluka nije donesena. Europska politička zajednica je projekt koji je posljednjih nekoliko mjeseci najviše promovirao francuski predsjednik Emmanuel Macron. Predložio ga je u svibnju, opisujući ga kao "novi prostor za suradnju", prenosi BBC.

Sudeći po Macronovim nastojanjima, na sastanku bi se trebalo raspravljati o sigurnosti, energiji, prijevozu, kretanju, razmjenama mladih ljudi itd. Glavna namjera ovog projekta je uspostaviti forum koji seže izvan granica 27 članica EU.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna nije zadovoljna Grabar-Kitarović: "Zamjeram EU-u što još uvijek nisu otvoreni pregovori s BiH"

Pročitajte i ovo Videozid: Hrvoje Krešić o plinu - 2 Pripreme za hladnu zimu EU ubrzano puni zalihe plina. Hrvoje Krešić istražio koja je država na 99 posto popunjenosti, a koje su u velikom problemu

Britanski službenici rekli su kako se trebaju uvjeriti da na forumu neće u pretjeranoj mjeri dominirati europske institucije i zemlje. Također, žele vidjeti hoće li se još koji "veliki igrač" odazvati na poziv. 

Zasad su pozvane sve članice Europske unije, uz Ukrajinu, Veliku Britaniju, Norvešku, Švicarsku i Tursku. Vrlo vjerojatno će pozivnicu dobiti i balkanske države, zajedno s Islandom, Lihtenštajnom, Moldavijom, Gruzijom, Armenijom i Azerbajdžanom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene