Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekološka alternativa

Njemačka prva u svijetu uvodi putnički vlak na vodik

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka će 2017. godine postati prva zemlja u svijetu čijim će prugama voziti "zeleni" vlak, odnosno vlak kojem pogoni isključivo vodik i koji ne zagađuje okoliš ispuštanjem stakleničkim plinova.

Takozvani "hidrovlak" trebao bi voziti na ruti Buxtehude-Bremervörde-Bremerhaven-Cuxhaven u Donjoj Saskoj, a linija bi trebala biti puštena u promet u prosincu 2017. godine, prenosi The Local.

Pročitajte i ovo Cesta, ilustracija Kao i prije 50 godina Panika u Njemačkoj, od ljeta je moguća velika promjena u prometu Njemački vojnik Panzerbrigade 45 Njemačka rasporedila prve vojnike u jednu NATO članicu: Za tri godine tamo će biti stalno prisutni

Vlak je proizvela francuska tvrtka Alstom i zove se Coradia iLint. Na njegovom razvoju radilo se dvije godine, a predstavljen je u utorak na berlinskom InnoTrans trgovinskom sajmu.

Taj vlak kreće se pomoću vodika, koji je smješten u spremnik na krovu vlaka i koji puni ćelije za gorivo, koje proizvode električnu energiju. Ta tehnologija predstavlja novu alternativu u željezničkom prometu, koja ne šteti okolišu i koja bi mogla zamijeniti dizelske željeznice, koje se još uvelike koriste po Njemačkoj.

Alstomov hidrovlak je prvi putnički vlak na vodik u svijetu, iako se ta tehnologija razvija već unazad 15 godina, ali uglavnom na teretnim vlakovima. Još 2006. godine Japan je prvi testirao hidrolokomotivu, a Kinezi su 2015. godine uveli i prvi hidrotramvaj.

Punog spremnika, Alstomov hidrovlak može prijeći između 600 i 800 kilometara. Prednost mu je i što je izuzetno tih, čak i pri svojoj maksimalnoj brzini od 140 kilometara na sat. Jedina buka koju proizvodi je ona kotača na tračnicama i otpora zraka koju pri brzini stvara kompozicija.

Još tri njemačke pokrajine žele taj vlak i na svojim prugama.

Alstom nije otkrio cijenu tog vlaka, ali Die Welt prenosi da su skuplji od klasičnih dizel vlakova.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene