Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nema jednostavnih rješenja

Njemačka očajnički traži radnike, pogledajte kako ih namjeravaju privući: "Problem bi se mogao još pogoršati"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kriza s nedostatkom stručne radne snage dosegla je u Njemačkoj vrhunac, a gotovo polovina njemačkih poduzeća je pogođena manjkom stručnjaka.

Institut za ekonomska istraživanja IFO sa Sveučilišta u Muenchenu, priopćio je kako gotovo polovica njemačkih poduzeća pati od manjka radne snage. To je najviše do sada od 2009., otkako ovaj institut provodi ovu vrstu ispitivanja.

"U srpnju je 49,7 ispitanih poduzeća reklo kako je pogođeno manjkom radne snage", rekli su iz instituta. Manjak radnika, prema informacijama poduzetnika, smanjuje učinkovitost poduzeća i prihode.

"Sve više poduzeća mora ograničiti svoje poslovanje jer jednostavno nemaju dovoljno osoblja", rekao je Stefan Sauer iz IFO-a. Prema procjenama stručnjaka ovaj problem bi se mogao srednjoročno i dugoročno još pogoršati.

Pročitajte i ovo Ilustracija gase i javnu rasvjetu Hladan tuš u Njemačkoj: Prvi veliki grad ugasio toplu vodu

Najveći nedostatak radnika bilježi se u uslužnim djelatnostima pa je čak 64 posto hotelijerskih i ugostiteljskih poduzeća pogođeno. Slična je situacija i u transportu i prijevozu robe.

U sektoru prerađivačke industrije najpogođenija je industrija za preradu hrane. U građevinskom sektoru 39.3 poduzeća se žali na nedostatak radnika, a brojka bi bila veća da građevinske tvrtke mogu poslovati punim kapacitetima, što trenutno zbog nedostatka materijala nije slučaj.

Tradicionalno se i dalje bilježi manjak stručnjaka u IT industriji te u automobilskoj industriji, kao i u zdravstvu. Dodatni problem predstavlja manjak učenika u školama za zanatska zanimanja. Godišnje između 15 i 20 tisuća mjesta za izobrazbu ostaje nepopunjeno.

Pročitajte i ovo Avion - 2 neviđeni kaos Jedan od najvećih europskih avioprijevoznika sutra otkazuje više od 1000 letova

Njemačka vlada nedavno je najavila promjenu zakona o useljavanju koji bi omogućio i useljavanje mladih koji su se spremni izučavati za neko od deficitarnih zanimanja.

Socijaldemokratsko-zeleno-liberalna vlada isto tako priprema i promjenu zakona o azilu koji bi mladima, kojima je zahtjev za azil odbijen ili se nalaze u procesu čekanja na odgovor, omogućio ostanak u Njemačkoj u slučaju uspješne izobrazbe. Demokršćanska oporba se žestoko protivi ovom naumu jer smatra da bi to pojačalo motivaciju za ilegalno useljavanje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene