Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neviđene mjere osiguranja

Teroristička prijetnja u Europi veća neko ikada

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Europi je posljednjih mjeseci uhićen veliki broj operativaca IS-a, a u SAD -u vlada zabrinutost zbog jačanja IS-a u Libiji koji može nezavisno od vođa Islamske države u Siriji i Iraku narediti napade u Europi.

Teroristička prijetnja u Europi veća je nego ikada, izjavio je u četvrtak za CNN visoki američki dužnosnik, podsjećajući da se skoro 2000 stranih boraca koji su iz Europe otišli u Irak i Siriju vratilo u svoje domove te bi neki mogli biti uključeni u planiranje novih napada.

Pročitajte i ovo Ilustracija Užarena atmosfera Rusija optužila SAD da žele eskalirati sukob: Sastaje se Vijeće sigurnosti Ilustracija (Foto: AFP) Vraćat će i muškarce? Vlasti BiH razmatraju mogući povratak žena i djece iz Sirije i Iraka: "Ispituje se njihova uloga u Islamskoj državi"

Procjene američkih i europskih stručnjaka o stranim borcima temelje se na obavještajnim podacima iz posljednjih nekoliko godina, od kada se počelo pratiti kretanja europskih državljana u zemlje u kojima se odvijaju sukobi. Većina boraca koji su se vratili borili su se u redovima Islamske države (IS) i ostali su predani njihovoj stvari, dok su ostali izgubili simpatije za tu sunitsku džihadističku skupinu i naprosto pobjegli s područja kalifata, pojašnjava neimenovani dužnosnik.

Upozorio je i na "veliki rizik" ubacivanja operativaca IS-a među izbjeglice i migrante koji iz sjeverne Afrike i ostalih dijelova Sredozemlja pokušavaju ući u Italiju.

Prema njegovim riječima, u Europi je posljednjih mjeseci uhićen veliki broj operativaca IS-a, a u SAD -u vlada zabrinutost zbog jačanja IS-a u Libiji koji može nezavisno od vođa IS-a u Siriji i Iraku narediti napade u Europi.

Teroristička prijetnja u Europi našla je svoje mjesto i u najnovijem izvješću Europske policijske i obavještajne agencije EU-a (Europol) u kojem se ističe da se radi o najvećoj terorističkoj prijetnji unazad jednog desetljeća.

"Islamska država ima volju i sposobnost izvesti daljnje napade u Europi", istaknuo je direktor Europol-a Rob Wainwright.

Dužnosnik NATO-a je za CNN također kazao da ne treba zanemariti niti pomorske kapacitete koje bi IS mogao razviti u cilju napada i presretanja komercijalnih brodova, uključujući i turističke kruzere, na Sredozemlju.

Njemačka: Počeo karneval uz povećane mjere sigurnosti

U nekoliko njemačkih karnevalskih gradova, među kojima je i Koeln, započela je, uz dosad neviđene mjere osiguranja zbog terorističkih prijetnji i u sjeni nereda tijekom novogodišnje noći, završna faza karnevalskih svečanosti koja će trajati do Peplenice.

„Učinili smo sve što je moguće kako bi osigurali sigurnost naših građana“, rekla je Henirette Reker, gradonačelnica Koelna, gdje se za vrijeme karnevalskih svečanosti očekuje preko milijun gostiju.

Situacija je posebice napeta u tom gradu, gdje se policija i gradska uprava nalaze pod pritiskom zbog sigurnosnih propusta u novogodišnjoj noći, kada je na stotine žena na željezničkom kolodvoru bilo seksualno napastovano i pljačkano.

Vlasti u Koelnu predstavile su novi sigurnosni koncept koji predviđa 2500 policajaca, što je tri puta više nego inače, te posebne mjere poput dodatnog osvjetljavanja potencijalno opasnih mjesta u starom gradu. Uz to će na terenu djelovati i 300 privatnih zaštitara, a sagrađeni su i posebni krizni punktovi.

Osobama koje se sumnjiči da su u novogodišnjoj noći seksualno napastovale i zlostavljale žene izrečena je zabrana pristupa karnevalskim svečanostima. U četvrtak su, usporedno s početkom uličnog karnevala, diljem Njemačke izvršene i racije protiv islamista, kojom prilikom su uhićene tri osobe za koje se sumnja da su planirale napade u Berlinu.

Savezni ured za borbu protiv kriminala međutim zasad ne raspolaže indicijama koje bi mogle ukazati na opasnost od napada islamista na ovogodišnjii karneval.

U četvrtak uoči Pepelnice tradicionalno u Porajnju, gdje se najintenzivnije gaji tradicija karnevala, započinje ulični karneval i to „Babljom pokladnom noći“ („Weiberfastnacht“), kada maskirane žene zauzimaju gradske vijećnice i simbolično preuzimaju vlast nad gradom.
Vrhunac karnevalskih svečanosti je u ponedjeljak, kada se u Koelnu, Duesseldorfu i Manzu održavaju velike karnevalske povorke. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene