Lokalni izbori u BiH - 1
Lokalni izbori u BiH - 1 Foto: Armin Durgut/Pixsell

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija rekle su da se izbori u BiH moraju održati sukladno postojećim zakonskim odredbama, a svi koji ih pokušaju onemogućiti ili poduzeti postupke koji će destabilizirati državu zbog toga bi se mogli suočiti s ozbiljnim posljedicama.


Odvojenim izjavama s takvim porukama u srijedu su se oglasila veleposlanstava SAD i Velike Britanije u Sarajevu jer je Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP) raspisalo opće izbore za 2. listopada, a predsjednik HDZ BiH pismom na adrese različitih dužnosnika međunarodne zajednice upozorio da je ta odluka "protivna vladavini prava i izravna je prijetnja miru i političkoj stabilnosti u BiH".

Dragan Čović je tim pismom najavio da će stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) pokrenuti sve pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH na načelima federalizma i konsocijacijske demokracije.

Bošnjački političari u srijedu nisu komentirali tu Čovićevu izjavu a podržao ga je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Čovićevu najavu Dodik je ocijenio početkom postupka uspostave trećeg entiteta dodajući kako nema ništa protiv toga no samo pod uvjetom da se ni na koji način ne dovodi u pitanje teritorijalna cjelovitost i status Republike Srpske.

Iz američkog su veleposlanstva reagirali izjavom u kojoj su upozorili kako svi dužnosnici u BiH imaju ustavnu odgovornost zajamčiti građanima njihovo demokratsko prava da glasaju na slobodnim, fer i pravodobnim izborima. Opstrukcije financiranja i provedbe izbora kao i "prijetnje daljnjom podjelom BiH" nazvali su a antidejtonskim i destabilizirajućim.

Svađa oko izbora u Bih - 7 Politička drama u BiH se nastavlja: Pao kvorum na Sjednici Doma naroda parlamenta BiH

Bakir Izetbegović SDA odbacila HDZ-ov prijedlog izmjena izbornog zakona: "To je protuustavni popis želja"

Spremni donijeti sankcije

Britansko veleposlanstvo lokalnim je medijima poslalo izjavu u kojoj navodi da je London spreman donijeti sankcije protiv onih koji odluče dovesti u pitanje stabilnost BiH.

"Svakog političkog aktera koji razmatra ili prijeti jednostranim potezima protivno zakonskom i ustavnom poretku ove zemlje podsjećamo da je to put koji će samo voditi ka povećanoj izolaciji kao i da je takvo djelovanje protivno interesima građana ove zemlje. Kao što je Ujedinjeno Kraljevstvo nedavno pokazalo uporabom sankcija, ozbiljno shvaćamo pokušaje destabilizacije ili ugrožavanja BiH", stoji u izjavi kako je citira portal Klix.

Milanović razgovarao s Čovićem 

Zoran Milanović sastao se večeras s predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora BiH Draganom Čovićem. Razgovarali su o političkoj situaciji u BiH nakon što su raspisani izbori u BiH, odnosno o posljedicama održavanja izbora po postojećem Izbornom zakonu za položaj Hrvata u BiH.

"Predsjednik Milanović informirao je gospodina Čovića i o svojoj inicijativi da Republika Hrvatska učini dodatne napore prema partnerima u EU i NATO-u kako bi se osiguralo pravo Hrvata u BiH da biraju svoje predstavnike u tijela vlasti. Složili su se kako je neprihvatljivo da se Hrvate u BiH, koji su konstitutivni narod, preglasava ponovo na izborima te da održavanje izbora po sadašnjem zakonu ne ide u korist stabilizacije BiH.

Predsjednik Milanović potvrdio je kako Hrvatska neće odustati od zalaganja za prava i punu ravnopravnost Hrvata u BiH", stoji u priopćenju s Pantovčaka.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju